Popets de ganxet per a nadons prematurs

Una iniciativa solidària descobreix que aquests ninos de vuit potes ajuden en el desenvolupament dels nens que han nascut abans de les 37 setmanes

jgblanco38131947 barcelona 21 04 2017 distritos  dariel y arlet con sus pulpi170429162812

jgblanco38131947 barcelona 21 04 2017 distritos dariel y arlet con sus pulpi170429162812 / JUAN LUIS ROD

3
Es llegeix en minuts
ANNA ROCASALVA / BARCELONA

Els bessons Dariel i Arlet dormen plàcids en un bressolet compartit, totalment aliens a la realitat que els envolta a la unitat de Neonatologia de l’Hospital Dexeus. En aquella habitació asèptica, que comparteixen amb 12 nadons més, un equip de professionals està pendent de tots els nounats que requereixen un control estricte, com per exemple els nens prematurs o els que neixen amb complicacions cardíaques. 

Envoltats de cables i de màquines, només uns petits ninos de colors trenquen la monotonia cromàtica de l’indret. Tenen els ulls sortits, un cap gros i tovet i vuit potetes enroscades: són els popets solidaris.

Milloren la respiració

L’Hospital Dexeus se suma, així, a una iniciativa solidària nascuda a Dinamarca el 2013, consistent a donar popets de crochet als nadons prematurs ingressats a les unitats de cures intensives neonatals dels hospitals. Segons l’associació danesa, aquestes joguines milloren la respiració dels nadons i els ajuden a mantenir un ritme cardíac regular. Els danesos ja n’han entregat més de 22.000 i la iniciativa s’ha estès a Polònia, el Regne Unit, Alemanya, França i Bèlgica. «Només en els dos mesos que fa que treballem en aquest projecte, hem ofert gairebé 200 popets. ¡I la demanda no para de créixer!», exclama la supervisora de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Dexeus, María José Gómez.

Rebeca Mihura fa ganxet des dels cinc anys. La seva àvia va ser qui li va descobrir el món del crochet i, des d’aleshores, «s’hi va enganxar», explica. Ara Mihura és una de les voluntàries de l’associació Popets Solidaris-Octopus for a Preemie Espanya perquè «tots tenim algú en el nostre ambient pròxim que ha nascut prematur i tota ajuda suma», comenta.

Les característiques dels popets són molt concretes i passen estrictes controls de qualitat per complir amb la normativa de les joguines per a menors de 36 setmanes. «Els ninos es teixeixen amb la tècnica japonesa de l’amigurumi –descriu Rebeca– que consisteix a crear volum entrellaçant els fils de forma circular». El cos ha de mesurar entre sis i nou centímetres i els tentacles no poden passar dels 22. 

A la web de Popets Solidaris hi ha instruccions detallades sobre el patró a seguir, les classes de fil que s’han de fer servir o els diferents tipus de farcit sintètic hipoal·lergogen per al cap de l’octòpode.

Actualment, un de cada 10 nens a Espanya és prematur, cosa que significa que ha nascut abans de les 37 setmanes de gestació. Aquests nadons no estan totalment preparats per a la vida extrauterina i poden tenir complicacions.

Per a les famílies és una vivència molt dura perquè els nounats han d’estar temps a neonatologia, amb cures específiques i vivint en incubadores. «Intentem que la incubadora s’assembli a l’úter matern. Al posar-los els popets, ens vam adonar que els nens agafaven les potetes com si fos el cordó umbilical de la mare», assenyala Gómez. Així, els nadons tenen la sensació de no haver sortit tan aviat del seu hàbitat. Això millora la respiració, regula el ritme cardíac i incrementa l’oxigen a la sang.

El retorn a casa

Notícies relacionades

«Quan tens un fill prematur, et fa la sensació que perds el control de l’evolució del teu nadó i tornar a casa sense ells és duríssim», explica Zenaida Córdoba, la mare dels gemelos Dariel i Arlet. «Quan agafes els teus fills, les infermeres et col·loquen el poprt a sobre perquè absorbeixi la teva olor i les teves hormones i això ajuda a fer que s’agafin al pit –afegeix la mare–Els permet mantenir el contacte amb tu i se senten més segurs a nivell psicoafectiu». 

Els colors vius dels popets trenquen la fredor de l’habitació i fa pujar l’ànim als pares. «Tinc totes les meves amigues teixint per als bessons. Quan arribi a casa, estarem inundats de popets!», conclou Zenaida. 

Temes:

Nens Hospitals