Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll

Els auriculars disparen els problemes auditius en els joves

Els experts alerten sobre l'hàbit d'escoltar música amb auriculars i de l'alt volum en els concerts i discoteques

Els dèficits auditius associats a l'edat afecten persones de 40 anys quan abans es registraven a partir dels 60

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Els danys són irreversibles, així que la prevenció resulta fonamental. La meitat dels joves espanyols s’exposen de manera contínua a nivells de soroll excessius, perjudicials per a la salut de l’oïda i l’audició, que es veu afectada de forma directa per l’hàbit d’escoltar música amb auriculars i l’assistència a concerts i locals d’oci amb el volum dels altaveus molt alt.

Amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, que es commemora avui, la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (Seorl-CCC) alerta del perjudici que té en els joves aquesta exposició contínua als decibels i reivindica més mesures de protecció davant l’augment de pèrdua auditiva que s’està registrant en la societat tecnològica.

«De la mateixa manera que es fan campanyes contra l’excés de sol i el tabac, s’hauria de conscienciar la població dels perills dels excessos sonors, tant en intensitat com en temps d’exposició, que poden comportar els dispositius mòbils», sub-ratlla el doctor Marc Tobed, membre de la Seorl. Uns abusos dels quals no són conscients els joves i que, juntament amb la resta de factors de risc (concerts, discoteques, trànsit i transports, especialment), poden provocar així mateix estrès, insomni, irritabilitat, símptomes depressius, falta de concentració, migranyes, problemes cardiovasculars i altres patologies.

PÈRDUA AUDITIVA PRECOÇ

Les advertències de la Seorl es basen en la constatació que la pèrdua auditiva associada a l’edat s’està avançant fins a 20 anys pel soroll excessiu. «Apareixen dèficits en persones de 40 anys que són típics que succeeixin a partir dels 60-65 anys».

Per l’otorrino Carles Duran, una dada important és que les «seqüeles poden ser a llarg termini i no detectar-se en el moment». O sigui, els excessos poden perjudicar el nervi auditiu encara que al principi no es constati. L’expert avisa de l’auge d’una altra greu conseqüència dels perjudicials decibels: els acúfens. «Ara són el pitjor motiu de consulta perquè resulten molt molestos, són sorolls ficticis que de nit desesperen els pacients i poden ser crònics».

La meitat de la població d’entre 12 i 35 anys escolta dispositius electrònics (MP3, telèfons mòbils i altres) a nivells de risc en països d’ingressos mitjans i alts, alerta l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que aconsella no superar els 65 decibels.

Notícies relacionades

Per això, la Seorl reclama més mesures de protecció. Entre elles, el compliment de la normativa de la UE per als reproductors de música d’ús personal, que haurien de tenir un límit estàndard de sortida automàtic del so de 85 decibels i la possibilitat d’augmentar-lo només fins a un màxim de 100, i incorporar mesures d’avís cada 20 hores si s’opta per aquest increment.

María José Lavilla, presidenta de la Comissió d’Audiologia de la Seorl, recomana aplicar la regla 60-60 a l’usar reproductors de música, és a dir, «no utilitzar-los més de 60 minuts al dia i no superar el 60% del volum que permeten els dispositius». L’experta detalla que una exposició a un so superior a 85 db suposa un risc de pèrdua auditiva si es repeteix en el temps. «Més de vuit hores al dia, en l’entorn laboral, requereix l’ús de protecció per no ser lesiva». Lavilla crida a «extremar la precaució amb els nens, perquè són els més vulnerables» a desenvolupar pèrdua auditiva causada pel soroll.