Tres entitats denuncien la vulneració dels drets humans a la frontera amb el Marroc

L'informe detecta maltractaments i tortura contra la població migrant

Informe audiovisual de l’Irídia sobre l’emigració a la frontera entre Espanya i el Marroc.

1
Es llegeix en minuts

Un informe realitzat per tres entitats i presentat aquest dijous a Barcelona ha revelat que a la frontera espanyola amb el Marroc es vulneren "de manera sistemàtica" els drets humans de les persones migrants. Aquest estudi parteix de l'observació i el testimoni directe de les organitzacions que treballen tant a Ceuta i Melilla com a les localitats marroquines de Nador i Tànger.

El document del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, l'Institut Internacional per l'Acció Noviolenta (NOVACT) i Fotomoviment ha constatat que és "sistemàtica i greu" la violència que exerceixen les forces de seguretat marroquines contra la població, en especial contra els procedents de l'Àfrica negra.  

MALTRACTAMENTS

Els autors de l'informe afirmen que "la pràctica de mals tractes i tortura contra la població migrant és habitual en els operatius destinats a evitar que les persones saltin la tanca". A més, denuncien que la tanca creada per Espanya i el Marroc és un sistema dissenyat per lesionar les persones que creuen i afirmen que hi ha situacions de "males praxis policials i maltractaments comesos per agents de la Guàrdia Civil contra les persones que hi estan enfilades". 

Notícies relacionades

Els experts que han participat en aquest treball asseguren que hi ha indicis que l'any passat es van tornar al Marroc persones en un estat de salut greu. I ressalten que, presumptament, Espanya no respecta el principi de no tornar una persona si la seva vida o la seva llibertat estan amenaçades.  

L'Irídia recomana que el Govern espanyol suspengui la cooperació amb el Marroc en matèria de control migratori fins que el país es comprometi a respectar els drets humans. A més, denuncia que Espanya porta a terme devolucions sense identificar les persones que salten la tanca sense permetre'ls demanar asil.