CONGRÉS DELS DIPUTATS

El PDECat tira endavant la reforma 'antiokupacions' amb el suport del PP i Cs

PSOE, Podem i ERC hi voten en contra perquè pot afectar les famílies més vulnerables i demanen que els Mossos actuïn contra les màfies

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El ple del Congrés va aprovar ahir admetre a tràmit la proposició de llei antiokupacions presentada pel PDECat. L’antiga Convergència s’ha hagut de recolzar per aconseguir-ho en aliats tan poc freqüents des del seu gir independentista com el PP i Ciutadans. El PNB també va votar-hi a favor, però el PSOE, Units Podem i fins i tot Esquerra Republicana, soci del PDECat a Junts Pel Sí, van votar-hi en contra. La iniciativa va dirigida teòricament contra les màfies que es queden il·legalment amb pisos i es dediquen o bé a extorsionar els propietaris per tornar-los-hi a canvi d’un rescat o bé a llogar-los a famílies necessitades.

Els «legítims propietaris» de les cases poden «trigar fins a dos anys» a recuperar-les per les vies legals actuals, però el PDECat proposa introduir en la llei d’enjudiciament civil un desnonament exprés que en pocs dies resolgui la situació, segons la seva diputada Lourdes Ciuró. A aquesta via només hi podrien recórrer els propietaris que fossin persones físiques i administracions o oenagés que destinin les cases a fins socials. Es tracta de resoldre els casos de particulars i d’institucions com la Generalitat, que té 322 vivendes socials en aquesta situació o de l’Ajuntament de Mataró, que en té 80.

Notícies relacionades

LES RAONS DE L’ESQUERRA / L’esquerra ho ha rebutjat perquè, al seu parer, la proposta no compleix amb els objectius que s’ha marcat i perjudicarà famílies vulnerables que viuen de lloguer, que podran ser desnonades en uns dies. «Per lluitar contra les màfies els que han d’actuar són els Mossos, no sé per què no ho fan», es va preguntar la parlamentària socialista María del Mar Rominguera.

Malgrat haver obtingut el primer suport parlamentari, el futur de la iniciativa és incert. Haurà de superar nombrosos tràmits en què el PP ja ha advertit que introduirà modificacions. «Volem anar molt més enllà en tres qüestions: salvaguardar el dret a la propietat i a la vivenda i reforçar l’actuació policial», ha dit la diputada Ana María Zurita.