informe de l'OMS

Les dones de Corea del Sud seran les més longeves del món el 2030

Els EUA tindran l'esperança de vida més baixa del món industrialitzat d'aquí 15 anys

fcosculluela36718454 jhk36 se l  corea del sur  29 12 2016   empleados aplauden t170222170248

fcosculluela36718454 jhk36 se l corea del sur 29 12 2016 empleados aplauden t170222170248 / JEON HEON-KYUN

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Les dones de Corea del Sud rellevaran les japoneses en el tron mundial de la longevitat, mentre que la desigualtat social escurçarà la vida dels nord-americans i la bretxa en esperança de vida entre homes i dones s’anirà estrenyent. Aquestes són les principals conclusions d’un estudi de l’OMS i l’Imperial College de Londres sobre 35 països industrialitzats.

L’esperança de vida de les dones sud-coreanes arribarà als 90,8 anys el 2030 i trencarà el llindar nonagenari que molts experts havien descartat. La inversió en nutrició infantil, el reduït nombre de fumadors i l’àmplia cobertura sanitària expliquen, juntament amb  la tradicional baixa pressió sanguínia, l’èxit sudcoreà.

Als japonesos, tradicionals monopolitzadors de longevitat en el llibre Guinness dels rècords, els ha penalitzat la progressiva adquisició d’hàbits i dietes occidentals. L’estudi ratifica aquesta combinació imbatible d’hàbits saludables asiàtics i desenvolupament econòmic.

Les franceses encapçalen la classificació europea amb 88,6. Espanya es manté en el rang alt, amb una expectativa de vida que augmentarà dels 78,6 anys per a homes i 84,8 per a dones actuals als 83,4 i 88 anys, respectivament, el 2030.

LA DESIGUALTAT ALS EUA

L’estudi alerta sobre els efectes de la desigualtat social. Els Estats Units pateixen nivells altíssims d’obesitat, homicidis i mortalitat infantil, impropis de la primera potència econòmica mundial, però l’estudi apunta a l’absència de cobertura sanitària universal. El 2030 tindran l’esperança de vida més curta al món desenvolupat i s’equipararan a països de renda mitjana com Mèxic o Croàcia. 

Notícies relacionades

A Corea del Sud la presenten com a exemple global d’estratègia a llarg termini i recorden que la seva societat, al contrari que la nord-americana, és molt igualitària. Els EUA  també són l’únic país on ha deixat d’augmentar l’altura mitjana, cosa que revela una nutrició infantil millorable. 

L’estudi recomana als governs que pensin en les cobertures socials i dissenyin estratègies sobre l’atenció i les pensions d’una població gran que amenaça de trencar les costures pressupostàries de molts països.