Madrid obre la porta a prohibir els animals al circ

Ahora Madrid i PSOE insten a adoptar una proposició similar a la catalana

Treballadors circenses es manifestaran davant el ple municipal que debatrà la moció

 

  / EFE / ERIC GAILLARD

1
Es llegeix en minuts

Ahora Madrid i el PSOE portaran aquest dimarts davant el ple de l'Ajuntament de la capital d'Espanya una proposició que insta a estudiar si s'han de prohibir els animals als circs. La proposta demana elaborar una ordenança que reculli els "drets dels animals a ser respectats" i a "no ser víctimes de maltractament", i anima el cos tècnic a valorar la viabilitat de la prohibició.

L'oenagé Ecologistes en Acció havia demanat a l'Ajuntament de Madrid una ordenança contundent que "impedeixi l'ús d'animals en espectacles circenses", ja que, segons aquesta organització, "darrere de qualsevol participació d'animals en números circenses existeixen centenars d'hores de càstig". El Parlament de Catalunya ja va prohibir l'ús d'animals salvatges en espectacles circenses el 2015, entre les protestes del sector.

PROTESTES

Diversos circs ja han convocat una manifestació aquest dimarts a les 11 davant el Palau de Cibeles coincidint amb el ple municipal. El circ Quiros, un dels convocants, ha advertit que la possible prohibició dels espectacles amb animals a Madrid capital "posarà en risc centenars de famílies", a més de provocar que els animals acabin morint "de pena i de gana".

La proposició d'Ahora Madrid i PSOE pretén que "es valori la prohibició d'instal·lar al terme municipal de Madrid circs que exhibeixin animals salvatges als seus espectacles, tant en terreny de titularitat pública com privada".

Des del circ Quiros han contestat que els animals al circ "compten amb grans recintes per córrer i jugar, veterinari les 24 hores del dia, neixen en captivitat i són part de la família" d'aquestes instal·lacions. "No hi ha un pla per a ells. Si es prohibeixen, ¿on aniran els animals?", han preguntat des del circ.

EL CAS DE MÈXIC

Quiros ha exposat que podria passar com a Mèxic, on el 80% dels animals del circ en aquest país "van morir per una llei. El govern els va portar a refugis, on van acabar morint de pena i de gana".

Notícies relacionades

A Quiros han defensat que el circ tradicional amb animals "és cultura i està protegit per la Unió Europea". "Madrid vol circs amb animals i així ho demostren els més de 400.000 visitants que reben els circs tradicionals durant la temporada d'hivern a Madrid", han apuntat.

El Festival Mundial del Circ, que es va celebrar la setmana passada a Mònaco, va mostrar nombrosos números amb animals, inclosos tigres, llames i lleons.