comandant de l'Apolo 17

Mor Gene Cernan, l'últim home que va trepitjar la Lluna

L'astronauta nord-americà ha mort als 82 anys

lpedragosa36900584 cernan170116224942

lpedragosa36900584 cernan170116224942

1
Es llegeix en minuts

L'astronauta nord-americà Eugene Cernan, l'últim home a trepitjar la Lluna, ha mort aquest dilluns als 82 anys, ha informat l'Agència Espacial dels EUA (NASA). Cernan va ser el comandant de l'Apolo 17 el desembre de 1972, l'última missió lunar i un dels vols finals de l'Apolo.

Quan Cernan va sortir del mòdul lunar 'Challenger' es va convertir en l'onzena persona a caminar sobre la superfície lunar, el pilot del mòdul lunar, Jack Schmitt, va ser el dotzè. Però com a comandant, Cernan va ser l'últim a tornar a entrar al mòdul lunar.

Les seves paraules no arribarien a ser tan famoses com la primera frase de Neil Armstrong pronunciada des de l'únic satèl·lit de la Terra, l'últim adeu de Cernan a la Lluna, però, va ser gairebé tan poètic.

"El desafiament de l'Estats Units d'avui ha forjat el destí de l'home del demà", va dir Cernan.

La història de l'últim aterratge lunar dirigit per ell ha sigut recollida en el documental "L'últim home a la lluna", publicat el 2007, on l'astronauta explica les sensacions extraordinàries que va experimentar mentre trepitjava aquella superfície. Cernan havia servit anteriorment com a pilot del mòdul lunar de l'Apolo 10 i va pilotar també la missió del Gemini IX.

En el vol d'Apolo 10, Cernan i el comandant Tom Stafford van volar gairebé 13 quilòmetres sobre la superfície de la Lluna, cosa que va servir com a "assaig general" per a la històrica missió Apolo 11 dos mesos més tard. L'astronauta va acumular 566 hores i 15 minuts a l'espai, dels quals 73 hores van ser utilitzades a la superfície del satèl·lit terrestre, segons la NASA.

Notícies relacionades

Nascut a Chicago el 1934, es va llicenciar en Enginyeria Elèctrica i va obtenir un màster en Ciències d'Enginyeria Aeronàutica de l'Escola Naval de Postgrau dels Estats Units. Va ser capità de l'Armada i seleccionat en el tercer grup d'astronautes de la NASA el 1963.

Es va retirar de l'agència espacial nord-americana i la Marina el 1976. Després de la seva mort només queden sis astronautes vius que hagin caminat sobre la Lluna