Els divorcis a partir dels 60 anys es doblen a Espanya en una dècada

Les ruptures en el període (2005-2014) han passat de 3.636 a 8.205

1
Es llegeix en minuts

Els divorcis de persones grans de 60 anys s'han doblat a Espanya en els últims 10 anys. Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revelen que mentre que el 2005 es van registrar 3.636 ruptures el 2014 la xifra de divorcis es va elevar a 8.205. També s'han incrementat els matrimonis en què almenys un dels dos cònjuges tenia 60 anys o més en aquesta dècada: 1.013 dones i 3.175 homes el 2005 i  2.025 dones i 5.850 homes el 2014.

Respecte a l'augment dels divorcis Begonya Enguix, antropòloga de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) els principals motius d'aquest augment són “la pèrdua de rellevància dels discursos religiosos, l'esperança de vida més gran de les persones i la creixent tendència social a no fer de la família l'únic àmbit de suport vital”.

CANVIS DE MODEL

Les relacions afectives han experimentat un gran canvi en els últims 40 anys. Segons l'antropòloga “les persones que ara tenen 60 anys, segurament estan casades des de fa 35 i, és possible, que ara vulguin deslligar-se de la relació no només perquè pateixen el desgast del temps sinó també perquè volen alliberar-se de les pressions sota les quals es van casar i dels models de gènere tradicionals”. En el cas dels homes, hi ha altres motius que els porten a divorciar-se. El sociòleg de la UOC Francesc Núñez ho raona de la següent manera: “Quan arriben als 60 anys estan més satisfets amb la seva vida, creuen que encara en poden trobar una de millor després del divorci”.

Notícies relacionades

Els experts també analitzen l'increment dels matrimonis entre aquest grup d'edat. Malgrat que en aquesta etapa és més difícil enamorar-se, no és impossible perquè, segons Núñez, “hi ha moltes relacions que no acaben funcionant i quan una persona acaba farta de la seva manera de viure, és més fàcil redescobrir l'amor en una altra persona”. L'antropòloga Enguix afegeix, a més, que  l'augment de l'esperança de vida fa que les edats es mirin amb nous ulls, malgrat que hi ha molts estereotips socials sobre les edats “convenients”  per a l'amor.

 

Temes:

Divorci