EFECTES DEL VETO LEGISLATIU A UNA POLÈMICA TRADICIÓ TAURINA

Llançada a la tauromàquia a Tordesillas

El cordó policial ha evitat enfrontaments entre veïns i animalistes a l''encierro' alternatiu al vetat Toro de la Vega

  / AP / DANIEL DE OCHOA DE OLZA

 
casas35508035 men on horseback ride trough a pine tree forest chased by a 160913152034
fcasals35507409 animal rights activists shout slogans during the toro de la 160913132401
fcasals35507346 gra100  tordesillas  castilla y le n   13 09 2016   el morla160913132411

/

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passat el pont, una vegada deixa enrere el carrer de San Antolín, el toro ha d'esquivar una rotonda. Després entra al camp, a la riba del Duero, on fins a l'any passat passaven dues coses. Una, que el toro moria llancejat. I dues, que una majoria social es posava les mans al cap davant el que considerava una atrocitat. Aquest any no hi ha hagut torneig del Toro de la Vega a Tordesillas. Ho ha prohibit un decret llei amb el suport durant anys de la pressió ciutadana. Una llançada a la tauromàquia que per a molts podria ser el preàmbul de més vetos en els espectacles taurins i d'altres amb animals.

Dia gris al poble. En 24 hores s'ha passat dels 34 graus als 18 d'aquest dimarts. El primer que crida l'atenció és el volum de públic. Bona entrada, però molt inferior a la de l'any passat. Alberto, de la penya El Oasis, ho explica així: "Molta gent ha aprofitat aquests dies per anar-se'n de vacances a fora, i molts que venien d'altres llocs s'han quedat a casa perquè d''encierros' n'hi ha a tot arreu". Així, substituint les llances per piques, excepte un jove que sí que portava relló i ha sigut identificat per la policia, cavallistes i mossos han dedicat més d'una hora a torejar a cos net Pelado -el toro elegit per a l'ocasió, que ha costat al poble uns 5.000 euros-, a fer talls (esquivar-lo) i fins i tot a saltar per sobre seu. La tombarella d'un jove entre les seves banyes ha sigut celebradíssima.

COMPARTIMENTS ESTANCS

A poca distància, uns 200 animalistes han sigut continguts per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Fins al punt que, tenint en compte el que va passar l'any passat, amb greus disturbis sobre la mateixa arena destinada al suposat torneig entre toro i homes, no se'ls ha deixat accedir al camp. Ho han intentat, cosa que ha generat empentes antitaurins per terra. "Sóc una persona, tinc dret a passar", es queixava una jove. "No poden prohibir-nos l'entrada a un lloc públic, és il·legal", criticava un altre noi. En qualsevol cas, crear compartiments estancs entre veïns i activistes, amb la gent del poble ja sense res a perdre i amb el cabreig en nivells insòlits, semblava la decisió més intel·ligent. 

AP / DANIEL DE OCHOA DE OLZA

La policia identifica un home amb una llança, al Toro de la Peña.

La tasca policial, però, no ha evitat incidents aïllats, com la garrotada a l'esquena que s'ha emportat un defensor de Pelado a primera hora del matí, quan el dispositiu encara s'estava muntant. Abans del Toro de la Peña, nom amb què s'ha batejat el nou espectacle, també s'ha celebrat una manifestació en defensa del torneig, amb uns orígens que es remunten al segle XV. Un curiós canvi de papers, ja que sempre era l'altre bàndol el que llançava proclames. S'ha cridat "llibertat", "Tordesillas no es rendeix", "aquest decret, el tombarem" o "després direu, que som cinc o sis". Han sigut més de 500, als quals s'han sumat els centenars que s'esperaven a l'altre costat del pont. 

SENSE PERDÓ

Amb la marxa detinguda s'ha llegit un manifest cristal·lí. "Avui és el dia de la vergonya, el dia d'aixafar la gent de Tordesillas", ha començat l''speaker'. Segons la plataforma en defensa del Toro de la Vega i el patronat de la justa, "els polítics que componen les Corts s'han posat de part dels covards i els autoritaris". "No ens han defensat, ni tan sols ens ho han preguntat. No perdonem la traïció. Som víctimes de la manipulació i la desinformació". En resum, "llibertat, democràcia i tradició". Aplaudiment emotiu del poble i esbroncada ensordida dels antitaurins, molts arribats des de Barcelona.  

REUTERS / ANDREA COMAS

Manifestació en favor del Toro de la Vega, a Tordesillas.

Notícies relacionades

L''encierro', que ha seguit el mateix recorregut que el torneig, ha sigut multitudinari, sense ferits per banya de toro, però amb constants anades i vingudes de l'animal per a més gaudi del públic. El toro, mans, desorientat i atabalat, ha respost tímidament als talls, i en comptades ocasions ha envestit les tanques. Una hora després de sortir ha arribat als corrals, esgotat, conduït pels cavallistes i sense que ningú se saltés la prohibició d'ajusticiar-lo. Serà els pròxims dies quan, segons mana la normativa taurina, serà sacrificat. Tot ha acabat sota una intensa tempesta que ha arribat la mar de bé per ajudar a dispersar tots els presents. Perquè una cosa és defensar el Toro de la Vega o rebutjar-lo, i una altra de molt diferent, disfrutar de la més absoluta mullena. Uns insults, uns crits, i cap a casa.

Es tanca el capítol del Toro de la Vega però s'obre un meló impredictible. Els animalistes, després de més de 10 anys de batalla, han aconseguit tombar un torneig amb gairebé 600 anys d'història. Ara volen més coses: eradicar les corrides i qualsevol espectacle que impliqui el concurs d'un animal per fer disfrutar un ésser humà. ¿Comença el compte enrere?