NOUS REPTES DE LA GUÀRDIA URBANA DE LA CAPITAL CATALANA

«No tindré inconvenient a aplicar la contundència policial»

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

Després d'anys teoritzant sobre seguretat i després d'haver dirigit l'Escola de Policies de Catalunya, Amadeu Recasens afronta el repte de transformar la Guàrdia Urbana de Barcelona.

-¿Quants dies fa que és al capdavant?

 

-... Ho hauria de mirar. Un mes i mig, més o menys.

-¿I quants se n'ha penedit?

 

-Ni un sol dia.

-¿Què ha trobat?

 

-Una Guàrdia Urbana preparada, tècnicament potent, amb bons professionals i ganes de fer coses.

-Doncs encara entenc menys algunes crítiques des del consistori.

 

-És una qüestió de temps entre el nou govern i la policia. S'han de conèixer més. Estem en un moment idoni per fer unes transformacions que són necessàries.

-¿Ha variat la visió que en tenia l'alcaldessa?

 

-No sé quina visió tenia abans, però ella va voler que un dels seus primers actes fos l'entrega de credencials a la nova promoció de guàrdies urbans. Ada Colau ha volgut des del primer moment donar mostres de proximitat amb la Guàrdia Urbana.

-Potser en la intimitat ja li deu haver dit com l'ha sorprès gratament la Guàrdia Urbana...

 

-Les meves converses privades amb l'alcaldessa no les reproduiré, però sí que li diré que l'alcaldessa confia i molt en la Guàrdia Urbana.

-Alguns càrrecs del consistori van arribar a dir que la Guàrdia Urbana era una de les policies amb més denúncies per tortura d'Europa.

 

-Les conductes anòmales cal detectar-les, aïllar-les i portar-les als tribunals. Però no es pot dir que sigui un cos torturador.

-Defineixi'm la Guàrdia Urbana.

 

-¿La que és o la que ha de ser?

-La que ha de ser.

 

-La policia de proximitat de Bar-celona.

-Constantment parlen de proximitat. ¿No és pròxima ara?

 

-Depèn del que entengui per proximitat.

-L'escolto.

 

-Tres coses, una filosofia de proximitat, una cultura de proximitat, una estructura i unes funcions de proximitat i una actitud de proximitat en la tècnica policial.

-Què notarà el ciutadà.

 

-Més policia a peu al carrer, un tracte més humà, molt més contacte i més retorn de les seves demandes.

-¿Que potser no són humans?

 

-Entenc per humanitat un contacte més pròxim amb les persones. Humanitat vol dir que en temps de crisi s'ha d'entendre les persones. Vol dir ajudar entenent. Saber que a aquella persona a qui acaben de robar potser ja no li queda res per passar el mes. Entendre els traumes de les víctimes. Assistir el turista que s'ha quedat sense passaport, sense diners, sol i sense ningú a qui recórrer. Vull molt més empatia humana. No em conformo amb una actuació policial correcta.

-Conec guàrdies que han pagat menjar amb els seus diners.

 

-Estic convençut que hi ha policies que fan diàriament aquestes heroïcitats. Però jo no li parlo dels guàrdies, li parlo de la Guàrdia Urbana. Per aconseguir el meu objectiu caldrà fer canvis estructurals i funcionals.

-¿Pensa capgirar l'estructura?

 

-Temps nous, formes noves. Estem vivint una transformació de la ciutat, tant econòmicament, com socialment, com culturalment, com des del punt de vista de model de turisme. Si això és així, la Guàrdia Urbana també ha de canviar. Li toca adaptar-se a un temps nou.

-Els Mossos incorporaran la pistola Taser.

 

-La Taser és una arma i és perillosa, això d'entrada. No li puc dir si en tindrem fins que no hagi revisat les noves estructures i funcions. Si hi ha funcions que exigeixen l'ús d'aquest instrument ens ho  pensarem. Però en aquests moments no està en el meu horitzó fer servir la Taser.

-¿Què hi ha en el seu horitzó?

 

-Dotar els policies d'armament intel·lectual i d'altres tipus que li permeti graduar la seva resposta davant d'un conflicte. Però si a última hora s'ha d'utilitzar l'arma de foc, es farà.

-¿Armament intel·lectual?

Notícies relacionades

 

-No crec en el model del cop de porra. Totes les societats tenen uns límits de tolerància i la nostra és una societat oberta i democràtica. Dintre d'aquests límits de tolerància les coses s'han de fer de manera absolutament pacífica, raonada i tranquil·la. Si algú s'extralimita en els límits de tolerància s'ha d'aplicar la contundència policial amb totes les conseqüències. I aviso, no tindré inconvenient a aplicar-la.