Rigau limita l'efecte de la LOMCE en el batxillerat

La consellera farà «canvis mínims» per complir de forma «administrativa» la llei

El percentatge d'estudiants de 19 anys ha augmentat un 43% en quatre anys

2
Es llegeix en minuts
M. J. I. / BARCELONA

Ho va dir, però sense arribar a dir-ho. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va donar a entendre ahir que el desplegament en el batxillerat de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa, la LOMCE, que el Ministeri d'Educació ha previst que s'apliqui el mes de setembre vinent, tindrà un impacte mínim a Catalunya. «La fragilitat política i educativa de la llei és evident, és per això que l'aplicarem amb serenitat i, de moment, amb uns canvis mínims», va dir Rigau, després d'explicar les novetats de l'oferta d'aquests estudis postobligatoris per al curs vinent 2015-2016. La consellera va explicar que els últims mesos ha mantingut repetides reunions amb «els responsables dels centres, per veure com es podia complir administrativament, però sense traumatitzar el sistema», va sub-ratllar.

També han sigut «intenses», va dir, les trobades mantinguts amb el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) per coordinar com es determinen les noves modalitats de la LOMCE, que redueix de quatre a tres les especialitats de batxillerat. La selectivitat, va recordar, es mantindrà, tal com ja s'han compromès a fer totes les universitats catalanes, entrin o no entrin en vigor les revàlides del ministre José Ignacio Wert el juny del 2018.

Fins aquí les referències que va fer ahir Rigau al complex encaix de la LOMCE en el batxillerat, on s'introdueixen canvis significatius, no només de continguts o currículums, sinó també organitzatius. Més generoses van ser les explicacions de la consellera sobre l'augment del 43% que ha registrat en quatre anys el nombre d'alumnes més grans de 19 anys que segueixen estudiant. La majoria, va destacar, han optat per la formació professional (FP) de grau mitjà, que ha passat dels 19.775 estudiants del curs 2010-2011 als 28.325 d'aquest.

Notícies relacionades

PREINSCRIPCIONS / El termini de preinscripció per al batxillerat i la FP de grau mitjà s'obre el 12 de maig vinent i s'acaba una setmana després, el 19. Del 26 de maig al 3 de juny serà el torn per a la FP de grau superior. El pròxim curs, l'oferta de places en estudis postobligatoris serà de 86.205 places en batxillerat (1.555 més que el 2014-2015), de 66.030 per a la FP de grau mitjà (1.020 més) i de 60.683 per al grau superior (1.163 més). Tot això suma un total de 3.338 places més.Es tracta d'un augment «necessari», va assenyalar Rigau, perquè correspon al creixement demogràfic d'estudiants d'aquesta edat, encara que també és conseqüència del descens en el nombre de repetidors que s'ha registrat des que es van reimplantar els exàmens de recuperació del setembre per a l'ESO i primer de batxillerat.

«La taxa d'idoneïtat als 15 anys, és a dir, el percentatge d'estudiants que estan en el curs que els correspon per edat ha passat del 70,1% del curs 2009-2010 al 74,8% d'aquest any», va destacar la titular d'Ensenyament, que també es va mostrar molt satisfeta de la caiguda experimentada en la taxa d'abandonament prematur: del 31,9% de fa sis anys s'ha passat al 22,2%, va dir.