POLÈMICA PER UNES DISFRESSES

Un alcaldable de CiU es disculpa per la paròdia del 4-F del seu fill

El regidor diu que el noi es va equivocar però que no pretenia molestar ningú

El pare d'un dels participants a la comparsa aspira a l'alcaldia de Mataró

La comparsa de Mataró de l’any passat que parodiava els Mossos.

La comparsa de Mataró de l’any passat que parodiava els Mossos. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

L'any passat, el primer tinent d'alcalde, regidor de Cultura de l'ajuntament de Mataró i alcaldable per Convergència i Unió (CiU), Quim Fernández, ja es va haver de disculpar per la presència a la rua oficial de carnaval d'una comparsa que parodiava els Mossos d'Esquadra. Els participants simulaven fumar porros i actuaven com si estiguessin col·locats. Ahir, el polític va dedicar el dia a disculpar-se en nom del seu fill, Jordi Fernández Fàbregas, de 28 anys, per haver participat juntament amb la seva nòvia i tres persones més en una paròdia sobre el cas 4-F en què tots cinc van disfressats de guàrdies urbans i amb un test al cap amb un interrogant. La disfressa al·ludia a la teoria rebutjada dues vegades pels tribunals que va ser un test llançat des de la finca ocupada on se celebrava una festa i no una pedra tirada des del carrer per un dels condemnats el que va ferir un guàrdia.

«S'han equivocat i en nom de tots cinc, però especialment en nom del meu fill, em vull disculpar davant la família del guàrdia urbà ferit i del col·lectiu de la policia municipal de Barcelona», va reiterar el polític durant tota la jornada, mentre que el seu fill, que a les últimes eleccions municipals anava al número 22 de la llista de CiU, va guardar silenci i va tancar el seu compte personal de Twitter. El regidor es va disculpar com a pare, però va parlar com a polític perquè necessita, va dir, desvincular la paròdia del municipi i de l'ajuntament de Mataró. «Conec bé el meu fill i els seus amics. Són bones persones i en cap moment van mesurar les conseqüències de la paròdia. No van pensar en el guàrdia urbà, es van centrar en el cas 4F com un tema d'actualitat. Res més», va assegurar a aquest diari.

LA DONA DEL GUÀRDIA / «Molt tocat personalment», segons un estret col·laborador de Fernández, per la repercussió de la polèmica, l'alcaldable convergent va parlar a primera hora del matí amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a qui va traslladar les seves disculpes. A la tarda el regidor va poder parlar amb Rosa García, la dona de Juan José Salas, el guàrdia urbà que des del 2006 està en una cadira de rodes a causa de les lesions sofertes durant uns aldarulls al carrer de Sant Pere Més Baix de Ciutat Vella.

Sobre el silenci del seu fill, el regidor convergent va explicar que els cinc amics que van participar en la paròdia (encara que a la foto només n'hi ha quatre) es van reunir ahir per consensuar què havien de fer. «El que decideixin fer, ho faran tots cinc, perquè a la paròdia hi van participar tots junts», va dir.

L'alcaldable de Mataró va recordar que el seu fill té 28 anys, fa temps que està independitzat «i evidentment no consensua amb el seu pare de què anirà disfressat per carnaval». Va assegurar que va veure la paròdia quan les fotos van començar a circular per les xarxes socials.

El regidor no va voler vincular aquesta polèmica amb la del carnaval de l'any passat, que va obligar Fernández a sortir públicament a demanar disculpes, en aquella ocasió als Mossos. La desfilada l'encapçalava, com cada any, un personatge molt estimat a Mataró, el Pellofa, que aquesta vegada anava caracteritzat de policia de la Generalitat. Encara que a l'escut i a la carrossa es podia llegir www.gossos.pum. Aquella vegada van ser els sindicats dels Mossos els que van demanar una disculpa, que van rebre per part de Fernández, encara que la Conselleria d'Interior va voler treure importància a la polèmica assegurant que els fets s'emmarcaven en l'«activitat transgressora de carnaval».

Aquest any l'ajuntament de Barcelona ha volgut esperar a la reacció de Fernández, que si bé dilluns es va mostrar reticent a fer un pas endavant, ahir va haver d'emetre un comunicat i disculpar-se.

Notícies relacionades

REACCIÓ SINDICAL / Els representants de la Guàrdia Urbana van acceptar les paraules del regidor però tant CCOO com el sindicat d'Agents de la Policia Local van insitir que portaran el cas als tribunals si els seus serveis jurídics entenen que hi ha marge per a la denúncia.

Políticament, Fernández no va voler valorar com afectarà la polèmica a la seva candidatura com a alcaldable de Mataró. «No hi he pensat, la veritat. He pensat més en l'efecte que el tema tindrà en la meva família. I he reflexionat molt en aquestes últimes hores sobre els límits de la política», va dir. El grup popular dels ajuntaments de Mataró i Barcelona demanarà als seus plens que es condemnin els fets.