Intervenció violenta al Raval

La Policia investiga si els Mossos van exigir els vídeos als veïns

Agents autonòmics van passar pels pisos instant a l'esborrament, segons una veïna

Un mosso controlava qui treia el cap als balcons del carrer durant la detenció

2
Es llegeix en minuts
V. V. L. / J. G. A.
BARCELONA

la Policia Nacional investiga si els Mossos d'Esquadra van exigir a alguns dels veïns del carrer de l'Aurora que eliminessin qualsevol gravació audiovisual de la violenta detenció de Juan Andrés Benítez, l'empresari mort després de ser reduït per uns mossos al carrer. El testimoni d'aquestes persones sembla que serà decisiu per corroborar o refutar la versió d'un dels testimonis que ja han declarat sobre el cas  i que va revelar la presumpta actuació irregular d'alguns agents entre el veïnat d'aquest carrer del Raval la mateixa nit en què es van produir els fets.

Segons l'esmentat testimoni, una veïna li va explicar que la mateixa nit dels fets, poc després de l'incident, uns mossos es van personar al seu domicili per exigir-li que es desfés de totes les fotografies i vídeos que guardessin relació amb la intervenció policial. I li va assegurar que altres veïns de vivendes pròximes i que van poder presenciar l'arrest van rebre així mateix la inquietant visita a casa seva.

RASTREIG VISUAL / En cas que es confirmés aquest punt, podria tenir una relació directa amb una de les escenes reflectides en un dels vídeos divulgats per la pàgina web d'EL PERIÓDICO, en el qual s'aprecia com un dels mossos que participen en les maniobres d'immobilització de l'arrestat alça el cap i sembla fer una inspecció visual de tot el que estava passant als balcons i les finestres del veïnat.

Imatges que la Policia Nacional va analitzar fotograma per fotograma dels set arxius de vídeo que van aportar els testimonis de la brutal pallissa al barri del Raval. En el cas de localitzar veïns que secundessin aquesta versió també seria possible ampliar el material audiovisual amb què acabar d'aclarir els fets objecte de la investigació.

Un dels aspectes pendents d'aclarir és la utilització de porres per part dels mossos més enllà de les maniobres de dispersió de la multitud que es va amuntegar al voltant de l'actuació policial. Alguns testimonis parlen d'haver vist fins a dues porres durant l'arrest, segons apunten fonts de la investigació.

Notícies relacionades

MÉS INDAGACIONS / La Policia Nacional, que va confirmar que la víctima no tenia antecedents judicials, ha presentat ara a la jutge encarregada del cas la primera part de l'atestat sobre les circumstàncies de la polèmica mort del 6 d'octubre passat. Les proves es complementen amb l'autòpsia practicada a la víctima i a la qual s'afegiran les conclusions de noves indagacions.

Benítez, de 50 anys, va morir després de ser reduït pels Mossos a causa de «múltiples traumatismes sobre la regió craneofacial», segons va revelar l'informe forense. La víctima tenia trencats un pòmul, el nas, una cella i una dent, a més de presentar diversos impactes al cap, els braços, les cames i la zona lumbar, i una fractura del metacarpià de la mà dreta.