Alimentació
Eliminar el gluten sense ser celíac pot ser perjudicial
Pot implicar una reducció del consum de grans sencers i fibra, que són beneficiosos per a la salut cardiovascular

/
Eliminar el gluten de la dieta en adults sans implica "beneficis dubtosos per a la salut", segons una anàlisi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, que assegura que no hi ha proves científiques que justifiquin que els adults sans segueixin una dieta sense gluten.
L'anàlisi, realitzada en el marc del projecte Nutrimedia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), considera que eliminar el gluten de la dieta pot implicar una reducció del consum de grans sencers i fibra, que són beneficiosos per a la salut cardiovascular.
Segons la UPF, "a penes hi ha dos estudis que analitzen aquesta qüestió i són estudis de tipus observacional, amb una qualitat global molt baixa" i que "en cap cas poden establir una relació causa-efecte entre el consum d'aliments sense gluten i beneficis per a la salut".
L'anàlisi atribueix l'increment de les vendes d'aliments sense gluten "més a les potents campanyes de màrqueting que a raons de salut".
Encara que l'oferta més important de productes sense gluten "ha fet la vida més fàcil a l'1% de la població europea afectada de celiaquia o al·lèrgia al gluten, l'increment de les vendes d'aquest tipus de productes sembla tenir més relació amb les potents campanyes de màrqueting que s'han portat a terme en els últims anys, tot i ser productes molt més cars que els seus anàlegs amb gluten", recalca l'anàlisi.
Màrqueting
La investigació assenyala que aquestes campanyes han tingut una gran influència en la percepció del possible risc derivat del consum de gluten en la població general, fent creure que els productes sense gluten són una alternativa més saludable que els que en contenen.
Nutrimedia és un projecte de l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF), creat amb la col·laboració del Centre Cochrane Iberoamèrica i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.
Notícies relacionadesL'objectiu de Nutrimedia és avaluar el grau de confiança científica que mereixen determinats missatges sobre alimentació i nutrició (en forma de notícies, anuncis, mites i preguntes del públic).
Els resultats de les avaluacions, que es publiquen a la web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar els ciutadans a prendre decisions informades sobre l'alimentació i la salut, així com a promoure la divulgació de la nutrició basada en l'evidència científica.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV