AVENÇ MÈDIC

Cirurgians de Sant Joan de Déu extirpen un tumor a un nen en una operació amb una maqueta en 3D

L'equip va assajar durant 10 dies la intervenció del menor, que recuperarà la salut

Jaume Mora.

Jaume Mora. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Un equip de cirurgians de l'Hospital de Sant Joan de Déu ha pogut extirpar un tumor inoperable fins ara gràcies a l'aprofitament de les noves tecnologies, concretament d'una maqueta en tres dimensions (3D).

Els responsables de l'operació han explicat aquest dimecres en roda de premsa l'actuació i han subratllat la importància de les noves tecnologies per avançar en el tractament de les persones.

El responsable de l'operació, Jaume Mora, ha explicat que "aquesta s'ha dut a terme en un nen de cinc anys afectat per un neuroblastoma, un dels càncers més habituals en els nens".

Gràcies als tractaments oncològics, els metges, segons ha explicat Mora, van controlar la malaltia però aquesta va provocar la creació d'un tumor a la panxa.

"Vam intentar en dues ocasions la intervenció quirúrgica però vam fracassar perquè no hi podíem accedir", ha dit Mora, que ha destacat que "en comptes de rendir-nos vam intentar entre tots els implicats de buscar una solució".

La solució ha passat per la realització d'un prototip que reproduïa exactament el tumor gràcies a les tecnologies d'impressió 3D de la Fundació CIM, centre tecnològic punter de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

"D'aquesta manera vam poder fer un assaig abans d'intervenir el nen", ha explicat un dels cirurgians, Lucas Kravel, que ha recordat que "aquest tipus de tècniques s'havien utilitzat en cas d'ossos o mandíbules, però mai fins ara en una altra part del cos amb teixits tous".

Un dels principals problemes que han trobat els cirurgians per a l'extirpació del neuroblastoma és que aquest està envoltat de vasos sanguinis i artèries "i es requereix una gran precisió per evitar danyar altres parts del cos que serien incompatibles amb la vida", ha dit Mora.

Els experts han subratllat que la possibilitat d'assajar la intervenció amb antelació és fonamental perquè permet estudiar quina és la manera més efectiva per abordar el tumor assajant-la reiteradament abans de la intervenció per minimitzar els efectes secundaris.

La mesura també ha permès reduir el temps de l'operació, evitar complicacions i estudiar la via per extirpar el màxim percentatge de tumoració possible.

Lucas Kravel ha explicat que els cirurgians van aconseguir la maqueta del tumor 10 dies abans de la intervenció del menor "i durant tot aquest temps vam estar assajant l'operació".

La còpia del tumor s'ha fet mitjançant una tecnologia que permet la impressió en dos tipuss de materials.

En aquest cas, s'ha fet servir una resina per reproduir els vasos sanguinis i òrgans de la zona afectada, i una altra de translúcida i de consistència tova semblant a la de la tumoració perquè els cirurgians poguessin intentar treure-la sense danyar els vasos i els òrgans.

Complementàriament, també s'ha fabricat un prototip amb els òrgans sense el tumor per poder visualitzar el resultat proposat al fer la intervenció.

La mare del nen intervingut fa 20 dies, Esther, ha explicat que "durant quatre anys hem estats sotmesos a tractaments pal·liatius de quimioteràpia amb l'esperança que els metges trobessin una solució per poder intervenir el nen".

La progenitora del pacient ha agraït a l'equip mèdic "que no s'hagi donat per vençut i hagi seguit buscant alternatives"

La progenitora del pacient ha agraït a l'equip mèdic "que no s'hagi donat per vençut i hagi seguit buscant alternatives".

Notícies relacionades

Els facultatius han assegurat que després de la cirurgia el menor recuperarà la salut i no requerirà més operacions.

L'Hospital Sant Joan de Déu ha encarregat la maqueta en 3D de dos pacients més, un dels quals també s'ha pogut operar de manera satisfactòria, segons els experts, i el tercer està pendent d'intervenció.