nomenclàtor

Girona aprova canviar el nom de la plaça de la Constitució pel d'1 d'Octubre

El ple avala la moció amb el suport del PDECat, ERC, la CUP i també del PSC

Albiol exigeix a Iceta que es "posicioni de manera molt clara" i que destitueixi els regidors socialistes

zentauroepp41281294 l alcaldessa de girona  marta madrenas  presidint el ple d a171212120348

zentauroepp41281294 l alcaldessa de girona marta madrenas presidint el ple d a171212120348 / Xavier Pi

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Girona

El ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar aquest dilluns canviar el nom de la plaça de la Constitució pel d'1 d'Octubre del 2017 per fer "un acte de reconeixement" als gironins que han vist "trepitjats els seus drets i llibertats individuals i col·lectius ". El consistori ha fet patent el seu posicionament institucional a través d'una moció d'urgència que han consensuat el PDECat, ERC i la CUP. A més de l'aval dels tres grups, el text també va rebre el suport del PSC. Tant C's com el PP hi han votat en contra i han qualificat la proposta de "populista, victimista i electoralista". L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha subratllat que portar al ple el canvi de nom era necessari per donar resposta al "clam popular", que reclamava rebatejar la plaça, sobretot "perquè, en nom de la Constitució, l'Estat va utilitzar la violència per impedir l'acte més pur de la democràcia que és votar". 

L'alcaldessa ja va anunciar la setmana passada que portaria al ple el canvi de nom de la plaça de la Constitució, i aquest dilluns això s'ha fet efectiu. Ha sigut a través d'una moció d'urgència, presentada conjuntament pel PDECat, ERC i la CUP. Un text que, segons ha subratllat Madrenas, era necessari per fer patent quin és "el posicionament institucional del consistori", més enllà del procés que ja ha posat en marxa la Comissió del Nomenclàtor. "Ho fem per un acte de dignitat, atenent al clam popular que ens ho reclamava ", ha dit l'alcaldessa. De fet, la moció arriba cinc dies després de l'encartellada que va tenir lloc a la mateixa plaça -coincidint amb el Dia de la Constitució-, en què ja se la va rebatejar simbòlicament. No obstant, abans de fer-se efectiu el canvi, el ple haurà de ratificar-lo després del seu pas per la Comissió del Nomenclàtor de la ciutat.

L'escrit de la moció recull que l'1 d'octubre l'Estat va decidir "aturar" la votació "utilitzant tots els mitjans al seu abast, amb la violència inclosa". El text recorda les càrregues policials contra col·legis electorals "amb material antiavalots i pilotes de goma, prohibides a Catalunya". L'escrit subratlla que la ciutadania de Girona, "en lloc de rendir-se", va protegir les urnes "en un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica".

L'escrit explica que, després del referèndum, i malgrat haver posat "sobre la taula del Govern la necessitat de seguir dialogant", la resposta de l'Executiu espanyol ha sigut "l'empresonament i l'aplicació del 155".

Suport del PSC i resposta d'Albiol

Notícies relacionades

La moció pel canvi de nom de la plaça de la Constitució va tirar endavant amb l'aval de les tres forces independentistes, però també amb el suport del PSC. La portaveu socialista al consistori, Silvia Paneque, només va voler incidir en el fet que en el nou nomenclàtor de la plaça hi consti explícitament l'any 2017, perquè no hi hagi equívocs. "L'1 d'octubre de 1936 Franco va ser nomenat cap del govern de l'Estat i, precisament, nosaltres, els socialistes, vam ser els que vam partir més la foscor de la repressió", va dir.

Aquest dimarts el candidat del PP a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, ha criticat durament el suport dels socialistes a la moció. "Ens sembla que és inadmissible, que no es pot estar instal·lat dia sí dia també al costat dels partits independentistes. És una provocació al sentit comú", ha retret Albiol, informa Júlia Regué. El líder del PP català també ha exigit a Iceta el cessament dels regidors socialistes a GironaIceta  i que es posicioni d'"una forma molt clara". "O destitueix els seus regidors o entendrem que, si no ho fa, li sembla molt bé el comportament de reconèixer l'independentisme. Posaria en evidència que és un partit que en funció d'on és fa una cosa o una altra. No es pot estar al mig, o estàs amb Déu o estàs amb el diable".