LA FISCALIA ACCEPTA LA DENÚNCIA

Cospedal demanda el tinent expulsat per denunciar la corrupció a l'Exèrcit

La ministra de defensa l'acusa d'un delicte d'injúries i calúmnies contra Morenés

Pretén "frenar el cabal d'afirmacions lesives a l'honor" dels militars

Luis Gonzalo Segura, el tinent que ha airejat les interioritats de l’Exèrcit, dimecres, a Madrid.

Luis Gonzalo Segura, el tinent que ha airejat les interioritats de l’Exèrcit, dimecres, a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

L'extinent Luis Gonzalo Seguraexpulsat de l'Exèrcit el 2015 per la publicació d'un llibre en què denunciava corrupció en el si de les Forces Armades, ha sigut denunciat per la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, per un presumpte delicte d'injúries i calúmnies contra el seu antecessor en el càrrec, Pedro Morenés, i altres autoritats militars.

El que va ser tinent de l'Exèrcit de Terra ha sigut citat a comparèixer el 7 de novembre al Jutjat de Primera Instància Número 9 de Madrid després que el fiscal general de l'Estat hagi acceptat tramitar la denúncia traslladada per Cospedal per "frenar el cabal d'afirmacions lesives a l'honor" que està fent Segura des de la seva expulsió de la carrera militar.

Concretament, la denúncia se centra en articles publicats per l'extinent al diari digital 'Público'. En un d'ells, Segura es dirigia a Morenés, actual ambaixador a Wasinghton, com "El carnisser" per aprovar la venda de bombes "per destrossar nens i nenes".

En una altra de les seves publicacions abordava els accidents d'helicòpter 'Super Puma' a les Canàries el 2014 i 2015, en què van morir set militars, i acusava d'"homicidi" Morenés, llavors ministre, i la cúpula militar, assenyalant concretament l'actual Cap d'Estat Major de l'Exèrcit de l'Aire (JEMA), el general Javier Salto, i el general de brigada Julián Roldán.

"Això és el que són, mafiosos, sectaris. Desgraciats. Uns desgraciats i mediocres", carregava Segura acusant el ministre i els militars de "no voler solucionar els problemes i anteposar les seves carreres militars a l'honor i a la veritat, a les seves obligacions com a ciutadans i com a militars".

Criticar la institució militar

Notícies relacionades

La ministra de Defensa ha decidit interposar aquesta denúncia davant la "reiterada" aparició de l'extinent als mitjans de comunicació "per criticar la institució militar en general i en particular el que va ser el seu principal responsable".

La Fiscalia ha donat el vistiplau a la seva tramitació, cosa que no va fer amb una denúncia similar el desembre del 2015 en què Segura es dirigia a Morenés amb adjectius com "covard", "infame" o "miserable". Llavors, va estimar que aquests qualificatius no revestien la condició de gravetat exigida en el tipus penal i s'incloïen dins de l'àmbit de les llibertats d'informació i d'expressió.