Colau, partidària d'eleccions però sense l'"amenaça" del 155 i de la DUI

La líder de Barcelona en Comú assenyala que el pacte amb el PSC es revisarà si els socialistes avalen l'estratègia del Govern per intervenir a Catalunya

L'alcaldessa transmet un missatge de "tranquil·litat i confiança" sobre la situació econòmica de Barcelona als seus homòlegs reunits en una cimera a París

fsendra35648757 colau hidalgo171022171615

fsendra35648757 colau hidalgo171022171615 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, creu que «tard o d’hora» s’han de celebrar eleccions autonòmiques a Catalunya perquè, en la seva opinió, el full de ruta de la Generalitat ha arribat al seu «esgotament» i cal «canviar de cicle». Tot i això, sosté que els comicis no seran una solució per sortir de l’actual situació de bloqueig si es produeixen en el context de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

«Unes eleccions amb una intervenció de les institucions catalanes es produirien sota una anomalia democràtica», va dir ahir a la premsa a París, on va assistir a una cimera d’alcaldes compromesos en la lluita contra el canvi climàtic.

L’alcaldessa continua defensant el diàleg entre la Generalitat i el Govern central i per això ha tornat a reclamar la retirada tant de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) com de l’aplicació del 155. En la seva opinió, s’han de «treure les amenaces de sobre de la taula» i «evitar que la tensió actual es traslladi a les eleccions».

La via per sortir de la greu crisi que viu Catalunya és per a Colau senzilla: «Que es truquin per telèfon i parlin». «Quan hi ha voluntat, parles per telèfon amb discreció, sense càmeres, i et poses d’acord a buscar una sortida política», va resumir.

L’alcaldessa de Barcelona es va reunir ahir en les jornades parisenques amb nombrosos homòlegs i actors econòmics. «Vivim moments difícils a Catalunya i per això he volgut venir a París, per enviar un missatge de confiança i tranquil·litat. Barcelona no s’atura. Barcelona és motor de Catalunya i segueix funcionant», va explicar a ells i a la premsa.

Notícies relacionades

L’ombra de l’article 155 es projecta també sobre el govern del consistori barceloní. Colau va explicar que el seu grup fa una valoració «molt positiva» de l’acord amb el PSC a l’Ajuntament i que pretén mantenir-lo, però no va ocultar que l’aval socialista a la intervenció de les institucions catalanes «tensa» la política municipal. L’alcaldessa va recordar que la decisió de Ferraz és contestada fins i tot per membres del PSC i va dir que té intenció de parlar amb el Partit Socialista perquè aquestes veus s’escoltin.

«És inconcebible –va subratllar– que un expresident de la Generalitat com José Montilla, avui senador, voti a favor d’intervenir les institucions catalanes. És una cosa contra natura». Colau va afegir que, si finalment els socialistes se sumen al Govern i recolzen aplicar  l’article 155,  «evidentment, Barcelona en Comú haurà de valorar, de forma serena, com queda el pacte».