Almenys el 81% del Senat votarà a favor d'aplicar l'article 155

El PP, el PSOE, C's i partits petits proclius al Govern sumen 217 senadors, pels 46 escons de l'oposició

1
Es llegeix en minuts

Almenys 217 senadors, el 81%, votaran a favor de donar llum verda al Govern per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya quan aquesta qüestió arribi al Senat. Només el PP (149 senadors) i el PSOE (62) -que previsiblement recolzarà l'Executiu- sumen el 79% de la Cambra.

A la posició favorable dels dos grans partits s'hi sumaria Ciutadans, que en les últimes setmanes ha negociat amb el Govern els passos fets davant la situació i que ha sigut el més insistent a aplicar mesures a través del 155. També se'ls sumarien socis electorals de populars i socialistes: Fòrum Astúries (1 senador), Associació Socialista de La Gomera (1) i UPN (1).

Aquest bloc del 'sí' suma d'entrada 217 senadors, pels 46 en què el vot en contra també està assegurat. Al mig queden dos senadors de Coalició Canària i un altre de Nova Canària, que esperen la decisió que prenguin les direccions dels seus partits.

Coalició Canària reunirà aquest dilluns el seu màxim òrgan per fixar posició, perquè no és clara. Nova Canàries tampoc ha sigut clara sobre aquesta qüestió: sempre s'ha mostrat a favor del diàleg sense descartar l'aplicació del 155.

46 vots en contra

Al costat del 'no' hi ha 46 senadors de l'oposició, que no recolzaran el Govern en l'aplicació del 155. Des d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea han sigut contundents en el seu rebuig a aplicar mesures extraordinàries a Catalunya i fonts del grup parlamentari han assegurat que els 20 senadors morats votaran en contra.

Aquest també serà el vot del PNB, segons ha informat en un comunicat. Des de les files 'jeltzales' expliquen que l'última carta del president Carles Puigdemont reconeix que el Parlament no va declarar formalment la independència, i per això consideren que les condicions del Govern es compleixen i no és procedent iniciar el 155.

Notícies relacionades

També és clar el rebuig d'ERC (12) i del PDeCAT (4), encara que es desconeix si participaran en els tràmits que s'han de seguir al Senat i aniran al ple final. Aquests dos partits han deixat d'assistir al treball parlamentari en protesta per la situació a Catalunya, però sí que han assistit als plens en què compareix el Govern per fer preguntes.

Grups com Compromís (2) i Bildu (1) també s'han mostrat molt crítics amb el Govern i no avalarien l'aplicació de l'article 155. Es desconeix la postura d'Elvira García, senadora expulsada de Podem que ara és al Grup Mixt, si bé ha estat alineada amb les posicions de la seva antiga formació.