EL PROCÉS SOBIRANISTA

Rajoy afirma que l'aplicació del 155 serviria per "restaurar la legalitat" a Catalunya

Santamaría compareix a la Moncloa i convida de nou el president a dialogar al Congrés

zentauroepp40558692 madrid 16 10 2017 comparecencia de la vicepresidenta del gob171016140122

zentauroepp40558692 madrid 16 10 2017 comparecencia de la vicepresidenta del gob171016140122 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

Esgotat el termini marcat de les deu del matí, la Moncloa no ha trigat ni una hora a fer pública la resposta de Mariano Rajoy a la carta en què Carles Puigdemont ha preferit anar amb embuts i no contestar si va declarar la independència de Catalunya. Pocs minuts abans de les onze, el Govern central ha distribuït la missiva en què Rajoy lamentava "profundament" que el president decidís evitar aclarir a "tots els ciutadans de Catalunya i de la resta d'Espanya" quina és "la situació institucional entre la Generalitat i les institucions de l'Estat". I el cap de l'Executiu central, en vista de l'actitud de Puigdemont, li ha fet un advertiment: si esgota el termini total, que s'acaba dijous a les deu del matí, i no ha contestat d'una manera clara a la seva petició, Puigdemont serà "l'únic responsable" de l'aplicació de l'article 155Un precepte, afegeix Rajoy en la missiva, que "no implica la suspensió de l'autogovern, sinó la restauració de la legalitat a l'autonomia".

La Constitució permet en aquest article que el Govern assumeixi algunes o totes les competències autonòmiques per restaurar l'ordre constitucional. En aquests moments, el Govern està enllestint amb el PSOE quina hauria de ser la resposta a cadascun dels possibles escenaris que es poden donar a partir de dijous.

Resposta a les peticions de Puigdemont

En la carta que aquest dilluns ha sortit de la Moncloa cap a la Generalitat, el cap de l'Executiu central comenta algunes de les reclamacions que Puigdemont li ha fet en la seva resposta. Així, Rajoy assenyala que no pot acceptar que parli de "conflicte històric entre l'Estat espanyol i Catalunya". "Mai en tota la seva història els ciutadans de Catalunya han gaudit de més llibertats, de més autonomia política i financera que durant aquesta etapa democràtica", escriu. Segons el dirigent conservador, l'únic conflicte que hi ha en aquest moment a Catalunya "és un conflicte de legalitat". 

Pel que fa als resultats del referèndum de l'1 d'octubre, el líder del PP diu que no vol ni comentar-los, i sobre la compareixença del cap dels Mossos i els dirigents de les associacions independentistes aquest matí a l'Audiència Nacional, Rajoy respon que no pot "intercedir, ni tan sols valorar, les actuacions d'altres poders de l'Estat".

Compareixença de Santamaría

A la Moncloa, pocs minuts abans de conèixer-se el contingut de la carta de Rajoy, ha comparegut la vicepresidenta i ministra d'assumptes territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha assenyalat que la crida al diàleg de Puigdemont li resulta "poc creïble" i que segueix tenint a la seva mà tornar a la legalitat i no "tensar la situació al límit". Pel que fa a la petició d'una reunió amb Rajoy, Santamaría considera que el marc on s'ha de donar el diàleg és el Congrés dels Diputats.

Notícies relacionades

A la seu del PP de Génova, el coordinador general, Fernando Martínez Maillo, ha volgut mostrar el suport rotund a Rajoy, als seus temps i a la seva "prudència". Segons el dirigent conservador, el president té davant l'"última oportunitat" per abandonar l'"ambigüitat" i reintegrar-se en la legalitat. 

En una roda de premsa, el coordinador ha hagut de respondre dues preguntes sobre la possibilitat d'il·legalitzar "programes electorals" independentistes que acabava de defensar minuts abans Xavier García Albiol a BarcelonaXavier García Albiol. Maillo ha marcat distàncies amb aquesta idea i ha assenyalat que a Espanya "el que es condemnen són els fets" i que cada ciutadà "es pot sentir com vulgui". No és la primera vegada que surt el tema els últims dies. Dilluns passat el va treure el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, "a títol personal". Massa 'opinions personals' en un tema tan delicat.