RESPOSTA A RAJOY

Puigdemont no concreta a Rajoy si va declarar la independència i demana dos mesos de diàleg

El president exigeix aturar la "repressió" al sobiranisme i reclama concretar una reunió tan aviat com sigui possible

zentauroepp40492192 barcelona 10 10 2017  pleno en el parlament donde el preside171011084442

zentauroepp40492192 barcelona 10 10 2017 pleno en el parlament donde el preside171011084442

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Ni si ni no. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha eludit la petició que li va formular el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, mitjançant un requeriment perquè li concretés si en la compareixença al Parlament el passat dia 10 va proclamar la independència o no. En la carta remesa aquest dilluns al matí, el president català es limita a recordar que va portar a terme "la suspensió del mandat polític sorgit de les urnes l'1 d'octubre" i es dedica fins en sis ocasions a reclamar obrir un procés de diàleg, al qual posa un termini: dos mesos.

És una carta en què Puigdemont, lluny de contestar de forma binària com li exigia l'Executiu del PP, formula dues peticions: "que es reverteixi la repressió contra el poble i el Govern de Catalunya" i que es concreti "com més aviat millor" una trobada entre els dos presidents perquè no es "deteriori" més la situació. "Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució".

¿Quin significat polític té aquesta missiva? D'entrada, evita la fractura del sobiranisme, perquè en cap cas ni afirma ni insinua que --com ja ha admès el conseller d'Empresa i representant del sector moderat del PDECat, Santi Vila-- en la seva al·locució del 10 d'octubre no es proclamés la independència. Al contrari, deixa clar que "més de dos milions de catalans van encomanar al Parlament el mandat democràtic de declarar la independència". Uns resultats a què al·ludeix per afirmar, més endavant, que hi ha un problema "que li planteja la majoria del poble català que vol emprendre el seu camí com a país independent en el marc europeu".

El PDECat fa pinya

Es tracta d'una carta que satisfà, sí, el PDECat en conjunt. Per cert, que el partit de Puigdemont i Mas, en una reunió aquest dilluns, ha demanat als seus quadros que els missatges siguin prèviament consensuats, que ningú vagi "per lliure". En aquest sentit, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha publicat un tuit fent pinya amb Puigdemont.

El missatge del president també ha satisfet Esquerra Republicana. El seu líder i vicepreisdent del Govern, Oriol Junqueras, també ha tuitejat emplaçant Rajoy a dir sí o no a l'entrevista que li demana Puigdemont). En canvi, la CUP creu que l'aplicació possible de l'article 155 de la Constitució per part del Govern del PP hauria de venir precedit de la proclamació immediata de la república catalana en un ple del Parlament.

Document

Carta de resposta de Puigdemont al requeriment de Rajoy.

Carta de resposta de Puigdemont al requeriment de Rajoy

Es tracta d'una carta breu en què en tot moment el president no vol associar la voluntat de diàleg amb "una demostració de feblesa", sinó amb una proposta "honesta" i "sincera". Puigdemont vol que durant els dos mesos que ofereix a Rajoy per negociar "totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seva voluntat d'obrir un camí de negociació tinguin l'oportunitat d'explorar-lo".

Pel que fa a la petició de revertir la repressió, Puigdemont cita diversos exemples, com la citació com a imputats dels líders de l'ANC i Òmnium també del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, així com la vulneració de drets fonamentals, la congelació de comptes bancaris, les detencions de servidors públics i la "brutal violència policial exercida contra la població civil pacífica el dia 1 d'octubre".

Documents adjunts

Notícies relacionades

En la resposta a Rajoy, el president' li adjunta la llei del referèndum, els resultats del referèndum de l'1-O i la transcripció de la seva compareixença al Parlament dimarts passat, en què deixava en suspens la declaració d'independència.

En definitiva, Puigdemont no cedeix a l'exigència de Rajoy. I després de la resposta d'aquest últim d'exigir-li que es pronunciï abans de dijous sobre si va proclamar la secessió o no, és probable que el president o bé no torni a contestar o bé es mantingui en els termes de la carta remesa aquest matí al palau de la Moncloa.