PUGNA GOVERN-GENERALITAT

Govern i PSOE suggereixen a Puigdemont anar a eleccions i evitar el 155

Rajoy i Sánchez consideren que un avançament de comicis tanca el capítol del requeriment

C's insta el Govern espanyol a actuar ara i Podem rebutja la suspensió de competències

undefined40558614 madrid 16 10 2017 politica el secretario general del psoe  p171016123417

undefined40558614 madrid 16 10 2017 politica el secretario general del psoe p171016123417 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Juan Ruiz Sierra

El Govern i el PSOE cuiden molt la manera com, públicament i en aquest compte enrere, reclamen a Carles Puigdemont un avançament d’eleccions. Però en privat, tant l’entorn de Mariano Rajoy com el de Pedro Sánchez admeten que una convocatòria imminent de comicis podria ser la tercera via entre reconèixer que no hi va haver declaració d’independència o fer marxa enrere –com se li requereix al Govern– i l’aplicació del temut article 155 de la Constitució espanyola.

«Si Puigdemont no vol anar més enllà en la seva resposta al requeriment, que convoqui eleccions. Haurà de dissoldre el Parlament i podem donar per fet que amb això es compleix la sol·licitud que garanteixi que no desplegaran les lleis de desconnexió i les seves conseqüències», apunten fonts governamentals. També els socialistes consideren que de tots els escenaris que es poden donar en els pròxims dies, l’avançament electoral per part de Puigdemont és el millor. «Aquesta convocatòria aclariria molts dubtes. Permetria tornar a l’Estatut i a la Constitució, sense haver de recórrer a vies ni habituals ni normalitzades», assenyalen fonts de la direcció del PSOE, en referència a la possible aplicació del 155 per suspendre competències autonòmiques. De fet, fonts pròximes a Pedro Sánchez afegeixen que uns nous comicis permetrien al president Puigdemont alliberar-se del pes de respondre oficialment sobre la independència, cosa que el col·locaria en posició més còmoda a ulls del seu electorat. «Ningú vol sentir-se avassallat ni humiliat. El Govern no hauria de buscar la humiliació. Entre moltes altres coses, perquè no funciona», explica un membre de l’executiva del PSOE.

Aplicació limitada 

No obstant no hi ha indicis en aquests moments que Puigdemont pugui acollir-se a aquesta tercera via, malgrat que l’expresident Artur Mas va confessar que, en les hores prèvies a la compareixença del president a la Cambra catalana, la precipitació d’eleccions va estar sobre la taula. Fins i tot els més pessimistes de l’Administració central adverteixen que confirmar la secessió i convocar just després comicis podria ser un escenari encara més perjudicial que l’actual, ja que s’hauria «d’actuar».

Potser per això, i pel contingut de la carta que des de la Generalitat es va enviar al president, les declaracions públiques que es van fer ahir des de l’Executiu, com va passar amb les del PSOE o les de Ciutadans, van anar enfocades a fer pinya en la potencial aplicació del 155 de la Carta Magna, mentre que Podem s’hi va oposar frontalment. No en va, Rajoy i Sánchez, que van tornar a parlar ahir, tenen perfilat gairebé completament com s’aplicaria aquell article, tant en línies generals com en terminis, si Puigdemont no pitja el fre. Si no hi hagués rectificació (o convocatòria d’eleccions) hi hauria aplicació del precepte constitucional «al més limitada possible» i tindria per objectiu convocar noves eleccions a la comunitat. «Ens preguntem si Puigdemont deixa cap més sortida més enllà de l’aplicació d’aquest precepte. Si s’aplica, l’únic responsable serà Puigdemont. Té una sortida fàcil abans de dijous: tornar a la legalitat», va transmetre el portaveu del PSOE, Óscar Puente, després de l’executiva del partit. Pel PSOE, el 155 és un instrument que permetrà reconstruir l’autogovern de Catalunya, on, segons el seu parer, el Govern ha deixat de gestionar els problemes de la societat per embarcar-se rumb a l’independentisme.

Obligació o interès

Notícies relacionades

Ciutadans fa servir un to més dur. Albert RiveraAlbert Rivera va conversar també amb Rajoy i li va demanar que actuï ja amb fermesa, convençut que defensar la Constitució a Catalunya «no és una opció, sinó una obligació», informa Patricia Martín. 

Als antípodes, Podem critica el 155 i rebutja la convocatòria electoral com una via de sortida a la crisi. Els morats consideren que avançar comicis no resoldria la situació i sostenen que si C’s ho proposa és per interès partidista, informa Iolanda Màrmol. Els d'Iglesias creuen que és «evident» que Puigdemont no va declarar la independència dimarts passat i acusen el PP i el PSOE de decidir «per endavant» l'aplicació del 155.