Junqueras crida a la unitat per fer efectiu el mandat del referèndum

El vicepresident i líder d'ERC mostra tota la seva confiança en Puigdemont

Apel·la al diàleg però rebutja l'oferta del PSOE de la reforma constitucional

junqueras

junqueras

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

Crida a la unitat del sobiranisme per part del líder d'Esquerra i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en la seva intervenció davant el consell nacional extraordinari del seu partit aquest dissabte a Barcelona. Una unitat per, segons ha afirmat al final de la seva intervenció, fer possible el mandat de l'1-O: "Un país que estem convençuts que el podem posar a l'escena internacional d'igual a igual amb totes les nacions lliures del món, d'una república al servei de la gent".

"Per superar les dificultats i seguir fent miracles com el de l'1 d'octubre ens fa falta reiterar i expressar la nostra confiança en la unitat d'acció, del Govern i del Parlament, del Govern i de la majoria parlamentària i del conjunt d'institucions i del món municipal, els agents econòmics i socials i les entitats, i amb la ciutadania", ha subratllat. 

Ha sigut un discurs breu sense cap aresta ni exigència al president Carles Puigdemont respecte als terminis per fer efectiva la independència. Això sí, el líder republicà ha apel·lat en diverses ocasions al mandat que van donar els ciutadans en el referèndum de l'1 d'octubre. Respecte a Puigdemont, Junqueras ha demanat el "suport a les forces dels espais polítics i socials implicats en aquest camí, suport en concret al president de la Generalitat per complir el mandat del 27-S i especialment el de l'1 d'octubre de constituir la república catalana".

Diàleg però amb un mandat clar

Notícies relacionades

Es tracta, ha afegit Junqueras, de mostrar el suport "a complir un mandat". I a fer-ho mitjançant el diàleg "perquè tingui una expectativa de fructificar, de ser útil". I sempre amb l'horitzó de "la construcció de la república, el compromís a fer la independència". En aquest sentit i pensant en com la comunitat internacional està observant el procés, "és molt important tenir clar que la millor manera de fer la república, la independència, és dialogant amb tots, amb aquesta comunitat internacional com a mínim i al mateix temps que l'única possibilitat que el diàleg fructifiqui és que tenim un compromís inequívoc i absolut a complir el mandat democràtic de l'1 d'octubre, que els ciutadans ens van transmetre en unes condicions mai viscudes en una democràcia".

Contra els "cants de sirena" del PSOE

Junqueras ha criticat l'oferta que planteja ara el PSOE respecte a una reforma constitucional, de la mà del PP i amb el mateix Tribunal Constitucional que va retallar l'Estatut del 2006. "El PSOE no es diferencia del PP en la recepta d'aplicar l'article 155 [de la Constitució] o d'una suposada reforma constitucional que han de decidir els que van fer tot el possible per tombar l'Estatut del 2006, els que han fet tot el possible per impedir que els catalans decideixin i no ho han aconseguit", ha denunciat. "No hi pot haver camí si ens el marquen els que han fet tot el possible per tallar tots els camins", ha insistit.