EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy aguanta la pressió per donar temps a Puigdemont a recular

El Govern central ignora les peticions d'aplicar com més aviat millor l'article 155 de la Constitució

La Moncloa demana retirar la DUI i que el diàleg comenci amb la convocatòria d'autonòmiques

zentauroepp40420663 gra110 madrid  5 10 2017   el jefe del ejecutivo  mariano ra171005140829

zentauroepp40420663 gra110 madrid 5 10 2017 el jefe del ejecutivo mariano ra171005140829 / Angel Diaz

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

Mariano Rajoy ha començat aquest divendres la jornada laboral amb una reunió amb Albert Rivera a la Moncloa. El president de Ciutadans ha demanat audiència al cap de l'Executiu per tornar a reclamar-li que apliqui l'article 155 de la Constitució com més aviat millor. No ha tingut èxit, han lamentat hores després fonts del partit taronja. Rajoy segueix aguantant la pressió per aplicar a Catalunya algun dels recursos que el Govern té al damunt de la taula per impedir que la Generalitat arribi a fer una declaració unilateral d'independència (DUI). L'objectiu, asseguren fonts de la Moncloa, és donar temps perquè els independentistes, amb Carles Puigdemont al capdavant, reculin en les seves intencions.

Segons aquestes fonts, el president ha de retirar la possible DUI i començar "a dialogar amb el Parlament", és a dir, amb la convocatòria d'eleccions autonòmiques. Així, després d'una nova crida a les urnes i amb dades rigoroses sobre la taula del que volen els catalans, Rajoy està disposat a parlar. A parlar de tot menys de "liquidar la unitat nacional", va dir el mateix cap de l'Executiu en una entrevista de l'agència Efe dijous.

Des del referèndum de diumenge passat, el líder del PP ha vist com es multiplicaven els missatges que l'insten a frenar les intencions dels sobiranistes i evitar la possibilitat que declarin la independència. A Rivera se li ha sumat aquests últims dies José María Aznar i també alguns dirigents del PP que opinen, en privat, que el president va "a rebuf" dels esdeveniments.

Rajoy va declarar dijous que amb el rescat el 2012 ja va aprendre a aguantar la pressió. I aquests dies en què està ignorant aquests missatges de mà dura, diverses empreses han anunciat la seva voluntat de mudar la seu fora de Catalunya, el conseller Santi Vila ha proposat la necessitat d'aprofundir en el diàleg abans de fer una DUI i el mateix Artur Mas ha mostrat dubtes sobre si Catalunya està preparada per a la independència. I, mentrestant, Puigdemont ha acatat la suspensió del Tribunal Constitucional del ple de dilluns al Parlament i ha ajornat a dimarts la seva compareixença. Una sessió en què ha d'explicar com procedirà després del referèndum de l'1-O i sobre la qual plana la possibilitat de la DUI. 

Amb les eines a punt

Notícies relacionades

A l'espera d'aquest (nou) dia clau, el Govern central segueix amb diversos informes a la taula per posar en marxa els instruments legals si ho considera necessari. L'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de competències autonòmiques, es fa cada vegada més difícil ja que requereix almenys cinc dies per fer-se efectiu, segons van informar fonts de l'Executiu fa setmanes. Però la Carta Magna també inclou un altre article, el 116, sobre els estats d'alarma, excepció i setge, que també es podria utilitzar, tal com va deixar escrit el mateix Govern en un informe que va enviar a la Comissió de Venècia fa mesos. 

A més, ha estudiat la possibilitat d'haver d'intervenir els Mossos d'Esquadra per garantir "la defensa d'Espanya i els seus principis i valors constitucionals". Això és el que diu la llei de seguretat nacional, aprovada el 2015 pel PP i amb el suport del PSOE. Rajoy podria fer-ho ell sol mitjançant un reial decret sense haver de consultar cap de les cambres, requisit al qual està obligat en el cas del 155 o en el de l'estat d'excepció.