EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA DE CATALUNYA

El PSOE tomba el suport del Congrés a Rajoy davant l'1-O

Els socialistes voten en contra d'una proposició de C's perquè "rebutja el diàleg"

El Govern central no posa en dubte el recolzament de Sánchez a les seves actuacions davant el referèndum

El PSOE tomba la declaració de suport a Rajoy per l’1-O, proposada per Ciutadans. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol / Madrid

El mateix dia en què els grups del Congrés dels Diputats van donar via lliure a la comissió per a la modernització de l’Estat autonòmic, primera iniciativa política davant la crisi territorial, els grans partits contraris al referèndum de l’1 d’octubre (PP, PSOE i Ciutadans) es van mostrar dividits. 

Una proposició no de llei del partit taronja, purament simbòlica, va provocar la ruptura, al considerar els socialistes que es limitava a manifestar suport a l’Estat «en la defensa de la legalitat democràtica», sense aportar «cap solució». Així que el PSOE hi va votar en contra i la proposta no va tirar endavant.

Tot hauria sigut diferent si Albert Rivera hagués acceptat l’esmena del PSOE, que defensava una «sortida pactada i legal que permeti desterrar la divisió i reforçar la convivència». Els socialistes volien anar més enllà de l’aplicació de la llei, pensant ja en l’escenari postconsulta. «Hi ha un després de l’1 d’octubre també», va dir la portaveu del PSC, Meritxell Batet. Però el líder de C’s va rebutjar aquesta menció a un possible acord. «Portar aquí un pacte amb [Carles] Puigdemont no és la manera de sortir avui units», va assenyalar. Amb aquest panorama, el PSOE va optar per tombar una iniciativa que segons la seva opinió «rebutja el diàleg». Per Rivera la conclusió va ser que el PSC «ha pres» el partit de Pedro Sánchez. 

Rivera sol·licita al Congrés el suport del PSOE per a Rajoy, sense èxit. / periodico

El Govern central evita criticar

Diversos dirigents del PSOE van contestar que C’s només buscava «dividir», col·locant-se «a l’altura d’ERC». Els socialistes, que no concorden amb totes les respostes de l’Estat però eviten criticar-les en públic (la imputació de 700 alcaldes independentistes i la prohibició d’actes pro 1-O), van reforçar aquesta tesi amb el que va passar al matí en la junta de portaveus. Només C’s i els republicans es van manifestar allà contra la comissió territorial, que estudiarà un possible canvi constitucional, amb l’aval del PP, després de l’1-O.  

Notícies relacionades

No obstant, el PSOE va apuntar que no hi ha canvis en el seu suport al Govern enfront del referèndum, però insisteixen en la necessitat del diàleg. L’Executiu de Rajoy, pel seu costat, no va posar en dubte el suport dels socialistes. Tot i així, el PSOE va canviar aquest dimarts el seu discurs. La seva portaveu, Margarita Robles, va exigir al Govern que aclareixi els seus passos davant l’1-O. «Que el Govern digui d’una vegada si vol aplicar l’article 155 de la Constitució i la llei de seguretat nacional. Ja està bé d’amagar-se rere les togues», va dir Robles. 

Fonts de la direcció del PSOE van evitar recolzar completament aquest missatge. En tot cas, el seu vot contra la proposició de C’s va provocar certa fractura interna. Diversos diputats van considerar que el que hauria sigut adequat hauria sigut abstenir-se. Quatre, de fet, ho van fer.