La fiscalia pren avui declaració als primers alcaldes

El TSJC investiga per desobediència els presidents de l'AMI i l'ACM

El que em passi a mi no és l’important. Jo només soc un instrument, i si no soc jo, n’hi haurà un altre / JOAN CORTADELLAS / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Un total de 37 alcaldes catalans han sigut citats a declarar davant la fiscalia durant els pròxims dies, abans de l'1-O, per prestar declaració com a investigats per facilitar locals per al referèndum unilateral, tot i haver sigut suspès pel Tribunal Constitucional. La desfilada de regidors s'iniciarà després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi decidit investigar els presidents de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, per un presumpte delicte de desobediència.

Els alcaldes han sigut citats a declarar entre avui i dilluns que ve a les fiscalies territorials de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona i, en el cas dels diputats del Parlament aforats, a la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya. Els primers a ser interrogats, avui, seran els alcaldes d'Oliana (Alt Urgell), Miquel Sala (PDECat); el Pont de Suert (Alta Ribagorça), Josep Antoni Troguet (PDECat), i Mollerussa (Pla d'Urgell), Marc Solsona, també diputat del PDECat al Parlament.

Amenaça de detenció

Les citacions dels alcaldes deriven de la instrucció que va dictar la setmana passada el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, perquè se cités com a investigats els alcaldes que van firmar decrets per cedir locals per a l'1-O, amb l'advertència que si no compareixen seran detinguts. El mateix Maza va avisar ahir que el referèndum unilateral és il·legal per molta participació que hi hagi, tractant de refutar un dels arguments dels independentistes: que una afluència massiva a les urnes dota de legitimitat la consulta. «Que el cometin dos milions de persones no vol dir que el fet no sigui delictiu», va alertar el fiscal general en declaracions a Antena 3, després d'advertir que en el cas que s'hagi d'actuar contra molta gent, s'optarà primer per actuar contra «els principals responsables».

Notícies relacionades

En paral·lel, el TSJC va admetre ahir la querella de la fiscalia contra Lloveras i Buch, alcaldes de Vilanova i la Geltrú i de Premià de Mar respectivament, i va nomenar com a instructor de la causa contra ells al magistrat Seguí Puntás. El fiscal considera que els presidents de l'AMI i de l'ACM han contribuït amb actes concrets a la promoció, organització i celebració del referèndum.

D'altres regidors, en aquest cas del PP i Ciutadans a Lleida, van posar ahir el crit al cel per un cartell que Arran, corrent de la CUP, va difondre ahir per les xarxes socials en què insta a «assenyalar» els regidors de l'ajuntament d'aquestes dues formacions i del PSC que s'oposen a la celebració de l'1-O i rebutgen col·laborar amb la seva organització. «El tripartit de Lleida PSC, Ciutadans i PP no ens volen deixar votar. Desobeïm. Assenyalem-los», diu el cartell d'Arran.