debat sobiranista

Els comuns de Colau avalen participar en el referèndum

Les bases de Catalunya en Comú voten a favor d'entendre l'1-O com una mobilització no vinculant

El 'no', encoratjat per sectors d'Iniciativa, obté el 41%

zentauroepp39221113 l alcaldessa de barcelona i l der de la coordinadora naciona170715165043

zentauroepp39221113 l alcaldessa de barcelona i l der de la coordinadora naciona170715165043 / NURIA JULIA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’endemà que Ada Colau anunciés un acord amb el Govern perquè a Barcelona es pugui votar en el referèndum, el seu partit va confirmar que participarà en l’1-O, entenent-lo com una mobilització no vinculant. La tesi defensada per l’alcaldessa es va imposar en la votació de la militància de Catalunya en Comú. El sí va obtenir 2.053 suports (59%), però els 1.404 vots contraris (41%) reflecteixen la divisió que hi ha en aquest assumpte.

Elisenda Alamany, portaveu del partit, va defensar que aquesta consulta demostrava que són «un únic espai transversal que agrupa diferents sensibilitats. A Catalunya en Comú no manen els militants, sinó els inscrits». La divisió es va veure tant en la participació (el 44% del cens) com en el resultat. Mentre que les cúpules de Barcelona en Comú i EUiA apostaven pel sí a la mobilització, a Iniciativa eren més reticents. Els seus dirigents havien reclamat que la pregunta fos clara i diversos sectors havien defensat votar no en la consulta interna. Històrics com Eulàlia Vintró i Joan Boada van firmar un manifest titulat L’1-O no hi anirem, que va obenir 600 suports.

Atac al PSC

«¿Catalunya en Comú ha de participar en la mobilització de l’1-O?», era l’enunciat de la pregunta que les bases van votar entre dimarts i dijous. El colauisme, que feia temps que advocava per participar en l’1-O malgrat considerar-lo una mobilització, va evitar així situar-se en el bloc del no a les urnes. En aquest sentit, la portaveu dels comuns va carregar contra els socialistes per avalar la repressió judicial de l’1-O del PP. «S’equivoquen, hauran de prendre partit davant l’agressió flagrant a les institucions catalanes. El PSC fa molt de temps que està callat i no se li pot permetre més davant l’atac al dret a decidir».

Notícies relacionades

Els comuns no participaran en la campanya oficial i no demanaran el vot ni pel sí ni pel 'no'. «No ens posicionarem en una campanya de polarització», va assenyalar Alamany, que va tornar a defensar que no és el referèndum que Catalunya necessita. En aquesta línia va advocar per una consulta pactada, com ha reclamat a Mariano Rajoy i Felip VI per escrit Colau en una carta firmada juntament amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Carme Forcadell. L’alcaldessa, després d’anunciar dijous un pacte amb el Govern perquè es pugui votar a Barcelona l’1-O, dipositarà la seva papereta a l’urna. «Les nostres cares més visibles manifesten que aniran a votar», va explicar Alamany, que va comentar que votarà, igual que Xavier Domènech i Colau.

Ahir, va començar també la consulta interna de Podem sobre què fer l’1-O. La votació, que durarà fins dilluns, es va haver de posposar perquè des de la direcció morada a Madrid van al·legar problemes tècnics. La formació morada havia fet ja una consulta entre els cercles, que va apostar participar a l’1-O però sense donar-hi rang vinculant, i que va ser titllada de «tupinada» per la senadora Celia Cánovas.