EL POLS SOBIRANISTA

Rajoy es rebel·la contra la posada en marxa exprés del referèndum

Titlla de "disbarat" i "estafa" que la Generalitat prevegi limitar els drets de l'oposició

Recorda al PSOE que la Generalitat "no vol dialogar" i li demana suport en finançament

El president del Govern sosté que s’ha de complir la llei. / DAVID CASTRO / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Aquests dies previs a la convocatòria de l’1-O, Mariano Rajoy i els seus ministres no deixen de participar en actes en què carreguen amb duresa contra el Govern català i demanen als seus membres que facin un pas enrere sota l’advertència que l’aparell de l’Estat està preparat i que, quan es premi el botó vermell, es paralitzarà el referèndum; però sense donar pistes de quins seran els mecanismes legals concrets que s’utilitzaran per impedir, almenys, un altre 9-N. En aquest context, el president va reunir ahir la Junta Directiva del PP, el màxim òrgan entre congressos, i com a arrencada al curs polític va garantir que amb «proporcionalitat, intel·ligència, tranquil·litat i fermesa», d’acord amb altres forces constitucionalistes, preservarà «la unitat d’Espanya» i «garantirà el respecte a la Constitució».

En el seu discurs va lamentar que la Generalitat estigui en una «fugida cap endavant», que no hi hagi cap líder independentista capaç de «rectificar» i el que, segons la seva opinió és pitjor, que els «extremistes» de la CUP siguin els que «dirigeixen» el procés i impulsen el calendari. En aquest context, es va rebel·lar contra la idea que deixa anar el Govern d’aprovar demà i en un sol dia les lleis de desconnexió i la convocatòria de la consulta. «És un nou disbarat […] Volen aprovar una llei il·legal, un referèndum il·legal i prendre a l’oposició el seu dret al debat, una cosa que no s’ha produït mai a Espanya des que vam recuperar el 1977 les llibertats democràtiques», va dir, per comparar els mètodes de Puigdemont amb els utilitzats al seu dia pel règim franquista. «Aquest és el llegat que alguns deixaran en la seva activitat política», va dir.

Segons la seva opinió, el referèndum és «un absurd» i «una estafa» a la democràcia perquè no pot haver-hi cap «govern democràtic que vagi contra la seva llei fonamental», és a dir, la Constitució.

I el mateix dia en què Pedro Sánchez va anunciar que dijous registraran al Congrés la proposta del PSOE per crear una comissió que busqui una solució política al conflicte català, va manifestar que va ser la Generalitat la que «no va voler dialogar» i va avisar que el seu full de ruta «no era negociable».

Finançament autonòmic

Notícies relacionades

Així mateix, va demanar als socialistes que, després del previsible xoc institucional, s’avinguin a «dialogar» sobre un nou sistema de finançament autonòmic i es deixin de «convocar manifestacions». «El PP no vol aprovar-lo en solitari, espero que estiguin a l’altura de les circumstàncies», va dir.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va qualificar la consulta de «nyap» i va apuntar a la possible responsabilitat patrimonial dels seus promotors.  

La vicepresidenta del Govern ha descartat que el pròxim 1-O es repeteixi la imatge de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014. / EUROPA PRESS