ATEMPTATS A CATALUNYA

La CUP es planteja no anar a la manifestació contra el terrorisme si hi va el Rei

La diputada Mireia Boya veu "hipòcrita" que Felip VI "es passegi" per Barcelona "i contribueixi a finançar el terrorisme"

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La treva partidista decretada en el tauler polític català corre perill de saltar pels aires ben aviat. La CUP ha amenaçat aquest diumenge amb trencar la unitat ciutadana, institucional i política contra el terrorisme que pretén demostrar-se dissabte que ve als carrers de Barcelona. Els anticapitalistes es plantegen no secundar la manifestació convocada per l'ajuntament i el Govern al passeig de Gràcia si hi acudeixen el Rei o Mariano Rajoy.

Els cupaires decidiran, doncs, si participen en la marxa per condemnar els atemptats de Barcelona i Cambrils quan se sàpiga com es planteja i si l'encapçala Felip VI. El motiu l'ha exposat la diputada anticapitalista Mireia Boya, que ha titllat el cap de l'Estat d'"hipòcrita" per acudir als homenatges a Barcelona mentre manté llaços amb les monarquies del Golf Pèrsic, acusades de finançar l'Estat Islàmic (EI), que s'ha atribuït els atacs.

Societat civil al capdavant

En declaracions a Catalunya Ràdio, Boya ha reclamat a Felip VI que no assisteixi a la manifestació del dia 26, i ha subratllat que ha de ser la societat civil, i no les autoritats, qui encapçali la protesta. "És una hipocresia enorme que el Rei vingui a passejar-se per Barcelona quan està contribuint a finançar el terrorisme de caràcter islàmic", ha asseverat.

Notícies relacionades

Després de deixar clar que el Rei "no és benvingut" per a la CUP, ha retret les "relacions d'amistat i econòmiques" que, en la seva opinió, mantenen la Monarquia espanyola i les de Qatar o els Emirats Àrabs, "que són les que estan finançant el terrorisme i donant armes a Daesh". La parlamentària ha apuntat, a més, a una suposada "operació d'Estat per utilitzar aquest atemptat contra l'independentisme".

Poble Lliure es desmarca

No obstant, una de les organitzacions que integren la CUP, Poble Lliure --de la qual forma part el diputat Albert Botran-- difereix de Boya i ha fet una crida a participar en la manifestació de dissabte per demostrar que Catalunya és "un sol poble unit, alegre i combatiu". En un comunicat, el col·lectiu també reclama al Govern que els atemptats "no dilueixin" els preparatius de l'1-O.