La Guàrdia Civil detecta presumptes noves comissions a CDC

Els investigadors repassen com un empresari donava a la CatDem i després aconseguia adjudicacions

L'imputat va donar 147.000 euros a la fundació convergent i va rebre diverses licitacions d'obres

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / R. Julve / Barcelona

Els agents de la Guàrdia Civil que investiguen el 'cas 3%' per indicació del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell han detectat nous documents que demostren el presumpte cobrament de comissions irregulars per part de Convergència a canvi d'adjudicacions d'obra pública. En un informe entregat en dependències judicials el 9 d'agost i al qual ha tingut accés aquest diari s'assenyala l'empresari Fèlix Pasquina com a beneficiari d'aquestes licitacions. Ell, suposadament a canvi, va donar almenys 147.000 euros a la Fundació CatDem.

D'acord amb els documents de què es van incautar els investigadors durant el registre d'alguna de les propietats de Pasquina, aquest va entregar a la Catdem 102.000 euros el 31 d'octubre del 2014 i 45.000 el 28 de gener del 2015. Aquestes donacions s'efectuaven a través de les societats administrades per l'imputat: Voladures i Enderrocs, Berguedana de Transports i Excavacions, Reciclatge Mòbil del Llobregat i Tramex Empresa de Lloguers.

Així mateix, els agents van trobar un document de la junta general d'accionistes d'una companyia de Pasquina en què es recordava la decisió d'aportar fons a la "Fundació Privada Catalanista i Demòcrata-Catdem" i en què s'incloïa una anotació manuscrita en què s'indicava: "Fundació Catdem, 174.000 euros". La Guàrdia Civil, d'acord amb els correus electrònics intervinguts a l'extresorer convergent Andreu Viloca, sospita que el redactat d'aquell document segueix una plantilla elaborada pels mateixos nacionalistes, "un model propi de la fundació" que "probablement hauria sigut facilitat per la Fundació Catdem a Pasquina". És a dir, ell només havia d'anotar els noms dels directius i la quantia a entregar.

La contraprestació

Notícies relacionades

Sempre d'acord amb l'informe de la Guàrdia Civil, s'investiga si aquestes donacions tenen relació amb l'adjudicació a les empreses de Pasquina d'obres com "La millora de la seguretat de la carretera BV-1202 entre Ullastrell i Abrera" (per un import de 252.980,52 euros sense IVA); la millora d'un tram de la C-55 a Manresa (per valor de 2.101.864,23 euros sense IVA que posteriorment es va ampliar a 2.321.996,12 sense IVA); i un "contracte de serveis per a l'execució d'operacions de conservació d'obra civil, senyalització vertical i barreres de seguretat" en diverses carreteres catalanes dependents del Deparatament de Territori. En aquest cas, el preu de l'adjudicació va ser de 7.203.443,14 euros amb IVA inclòs. 

Quanties i obres al marge, els agents també han rastrejat agendes i arriben a la conclusió que "les contínues reunions que té [Pasquina] amb Andreu Viloca, basades en les anotacions que consten als seients diaris dels anys 2012 i 2013, té un fi, que no és un altre que l'adjudicació final d'un contracte i per això una donació a la fundació com a contraprestació". En la seva anàlisi, a més, ressalten que algunes obres adjudicades a Pasquina obtenien la tercera millor puntuació en la part econòmica però se situaven les primeres en la qüestió tècnica. En aquest sentit, "tal com s'ha anat exposant durant la investigació, la puntuació tècnica és d'entre els criteris d'adjudicació la més subjectiva i valorable per la mesa de contractació, i és l'empresa Pasquina SA la que obté més puntuació", cosa que decantava la balança a favor seu.