BARÒMETRE DE L'ORGANISME PÚBLIC

El CIS col·loca el PSOE a menys de quatre punts del PP després del retorn de Sánchez

El retorn de Sánchez al lideratge del partit provoca la seva millora en els sondejos

undefined39312439 barcelona 15 07 2017 politica iceta investido candidato del 170721162301

undefined39312439 barcelona 15 07 2017 politica iceta investido candidato del 170721162301 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Madrid

El retorn de Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE ha provocat la millora del seu partit a les enquestes. Segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), donat a conèixer aquest divendres, els socialistes ja estan a menys de quatre punts del PP. En l'últim sondeig, portat a terme a l'abril, la diferència era d'11,4 punts.

Els conservadors obtenen una estimació de vot del 28,8%, pel 24,9% del PSOE. Hi ha pocs precedents d'una remuntada com la d'aquest partit en tan poc temps: cinc punts des de l'abril, mes en què es va portar a terme l'últim estudi del CIS. Molt al darrere de les dues formacions, Podem i les seves confluències, amb un 20,3% (una mica per sobre que fa quatre mesos), i Ciutadans, que baixa quatre dècimes des de l'anterior baròmetre i aconsegueix un 14,5% de suports.   

L'estudi, que reflecteix les forces d'esquerra a l'alça davant de les situades a la seva dreta, és el primer d'aquesta mena portat a terme per l'organisme públic des del retorn de Pedro Sánchez al lideratge socialista després del seu triomf davant de Susana Díaz en les primàries del mes de maig. L'enquesta, en què les 2.500 entrevistes es van fer a principis de juliol, coincideix amb la majoria de sondejos publicats fins ara, que en la seva àmplia majoria coincideixen en la remuntada del PSOE.

Resultats anteriors

En l'anterior baròmetre amb intenció de vot, portat a terme a l'abril, el PP seguia al capdavant amb un 31,5% de suports, si bé amb una tendència a la baixa: un punt i mig menys del que li atorgava la mateixa enquesta tres mesos abans. Arran de l'enfrontament entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón a l'assemblea de Vistalegre II, Podem també va caure, en el seu cas dos punts, fins a quedar en un estimació de vot del 19,7%, un percentatge que va portar els morats i les seves confluències a acomiadar-se de la segona plaça a favor del PSOE.

Els socialistes, amb un 19,9%, es van quedar lluny del 22,66% obtingut en les últimes generals, però van pujar 1,3 punts respecte a l'enquesta anterior. Díaz, favorita per aconseguir el control de les regnes del PSOE, va celebrar el resultat. "És el camí correcte. Quan ocupem l'espai de la socialdemocràcia, sense entregar-nos a cap posició extrema, els ciutadans ho valoren. Però encara queda molt", va dir la presidenta d'Andalusia. La visió de Sánchez va ser molt diferent. "¡Per sota del 20%! Tal com vam dir, un PSOE sense líder i en l'abstenció deixa sense alternativa el país davant la dreta", va escriure a Twitter el llavors ex secretari general.

El temps ha donat la raó a Sánchez, almenys de moment. L'enquesta d'aquest divendres suposa un reconeixement a la seva estratègia davant els crítics al seu partit, en especial la mateixa Díaz, que manté viu el pols amb el líder del partit. Ni l'aposta per la plurinacionalitat de l'Estat, ni l'actitud molt menys pactista amb el PP, ni canvis d'última hora com el rebuig al Tractat de Lliure Comerç amb el Canadà han afectat el PSOE. Al contrari.  

L'estudi aporta més dades positives per al PSOE. Dels líders dels quatre grans partits, Sánchez, amb un 3,73, és el més ben valorat. I en un dels barems que els experts demoscòpics atorguen més importància, el de vot més simpatia (els enquestats que assenyalen espontàniament que votaran a un partit més aquells que se senten pròxims a aquelles sigles però encara no han decidit la seva papereta), els socialistes van els primers. Aconsegueixen un 22,7%, pel 18,7% del PP, el 15,7% de Podem i les seves confluències i el 10,6% de Ciutadans.

A Catalunya

Notícies relacionades

Aquest baròmetre també reflecteix els efectes de la fallida moció de censura que Units Podem va presentar contra Mariano Rajoy, així com la compareixença a la Cambra baixa de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i la presentació de la llei del referèndum per part de Junts pel Sí i la CUP.

A Catalunya, el vencedor en unes eleccions generals tornaria a ser En Comú Podem, amb un 3,7% dels vots a tot Espanya. ERC obtindria un 2,9%, a molta distància del PDECat, que es quedaria en un 1,7%. El baròmetre del CIS no ofereix els resultats del PSC.

Sánchez és el més ben valorat dels líders dels quatre grans partits

Dels màxims dirigents dels quatre grans partits, Pedro Sánchez és el que obté la millor nota per part dels ciutadans. Els enquestats atorguen al líder socialista un 3,73, al davant d'Albert Rivera, de Ciutadans, que obté un 3,58. Al capdavant, no obstant, se situen novament Joan Baldoví, de Compromís (4,18), i Xavier Domènech, d'En Comú Podem (3,94). <strong>Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, mentrestant, competeixen a la part baixa de la taula.</strong> Estan gairebé empatats en mala valoració. El líder del PP treu un 2,79; el de Podem, un 2,95. Dins del Govern, la millor nota torna a ser la de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, amb un 3,69.