REFERÈNDUM UNILATERAL DE L'1-O

El sostre de vidre de l'independentisme

Els sobiranistes han mobilitzat fins ara a les urnes entre el 34% i el 42% del cens electoral

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És molt suposar, però si el Govern de Junts pel Sí aconsegueix aclarir el pròxim 4 de juliol tots els dubtes que planen sobre l'organització del referèndum unilateral d'independència anunciat per a l'1 d'octubre, i si les urnes aconsegueixen driblar la cantada prohibició de l'Estat, la consulta serviria almenys per tornar a mesurar la força del sobiranisme català.

Conscient del camí de mines que té davant, l'Executiu de Carles Puigdemont fia la supervivència del procés a la mobilització ciutadana en defensa del referèndum per aconseguir l'1-O, mitjançant la seducció del votant contrari a la independència, una participació que legitimi la votació a ulls de la comunitat internacional.

¿Quin seria aquest mínim de participació acceptable? La Generalitat es cuidarà prou de fixar un llistó que pugui facilitar el boicot als partits antiindependentistes. Al març, quan el referèndum encara no tenia ni data ni pregunta, el 73,4% dels catalans manifestaven que estarien disposats a votar en una consulta encara que fos unilateral, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

INTENCIÓ DE VOT

No obstant, tres anys enrere, en els prolegòmens de la consulta del 9-N, el mateix sondeig de la Generalitat deia que el 85% dels enquestats tenien intenció de participar-hi. Però la realitat posterior va ser que aquell "procés participatiu" només va mobilitzar entre el 36% i el 42% del cens.

La forquilla té la seva explicació. D'acord amb les regles fixades per l'Executiu -llavors de CiU-, en aquella consulta alternativa hi podien participar tots els catalans més grans de 16 anys residents a Catalunya; els que visquessin a l'estranger i s'haguessin registrat per votar, i tots els immigrants de 16 anys o més amb targeta de residència a Catalunya. En total, una mica més de 6,4 milions de persones.

Sobre aquesta xifra, els 2.344.828 votants del 9-N representen un 36,6% de participació. Però si es pren com a cens els 5.510.853 catalans que podien votar en les últimes eleccions autonòmiques, el 27-S del 2015, el percentatge de participació en el 9-N sobre cens electoral se situa en el 42,55%, per sota dels estàndards fixats per la UE per als referèndums d'autodeterminació.

SEMBLANCES RAONABLES

Aquesta forquilla del 36% al 42% reflecteix molt bé el grau de mobilització que ha tingut fins ara el sobiranisme quan ha sigut cridat a les urnes. I és que entre la consulta del 9-N i els comicis del 27-S hi ha similituds molt eloqüents que deixen patent el sostre de vidre que hauran de trencar els secessionistes de cara al referèndum de l'1-O.

La principal semblança és que la suma del vot independentista (Junts pel Sí i la CUP) en les últimes eleccions, 1.966.508 paperetes, va ser molt semblant als sufragis que va obtenir el 'sí-sí' en el simulacre de consulta: 1.897.274. En percentatge, el suport a la secessió de Catalunya va atraure el 9-N del 2014 el 34,42% del cens electoral, i el 27-S del 2015, el 35,68%.

Una altra semblança raonable: la suma dels vots el 27-S a les forces partidàries d'un referèndum (Junts pel SíCatalunya Sí que es Pot i la CUP), 2.334.121 suports, va estar molt a prop de la participació total en el 9-N, que va ser de 2.344.828 electors. En percentatge, els dos registres representen el 42% del cens electoral.

LA TERCERA VIA

Notícies relacionades

Tant en una convocatòria com en l'altra, l'anomenada tercera via també s'ha anotat marques molt similars. En la consulta alternativa del 2014, la suma dels vots que van rebutjar la independència en alguna de les tres fórmules possibles ('sí-no', 'sí-en blanc' i 'no') va pujar a 362.848 sufragis. En les eleccions del 2015, Catalunya Sí que es Pot -coalició que no incloia els comuns- va reunir 367.613 suports.

Conegut és que, sobre el total de vots emesos, l'independentisme no va arribar al 50% dels vots en les últimes eleccions "plebiscitàries", ja que es va quedar en el 47,8%. En canvi, les forces partidàries d'un referèndum van aconseguir el 56,74% dels sufragis. Exactament el mateix percentatge que representa la participació total en el 9-N (2.344.828) respecte a la participació en el 27-S (4.130.196). ¿Mera coincidència?