Santamaría afirma que el Govern impedirà el referèndum amb "diàleg" i "fermesa"

La vicepresidenta lamenta l'absència de Puigdemont en una conferència de presidents que "millorarà la vida dels ciutadans"

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reafirmat aquest dilluns que no se celebrarà un referèndum d'autodeterminacióreferèndum  a Catalunya. Segons ha manifestat, "un desafiament d'aquesta naturalesa", que suposa una "anormalitat democràtica com una casa de pagès" serà impedit per "l'Estat", gràcies al fet que a Espanya "les institucions funcionen". Arribada la convocatòria, ha advertit, el Govern parlarà amb les forces constitucionalistes, és a dir, buscarà "el diàleg" i la "proporcionalitat", però també actuarà amb "la fermesa i la fortalesa que requereix l'assumpte". 

En aquest context, la responsable governamental de la 'carpeta catalana' ha rebutjat que una reforma constitucional servís per solucionar el conflicte català. De fet, ha advocat perquè qualsevol modificació de la Carta Magna compti amb el consens suficient i "serveixi al conjunt dels ciutadans i a totes les comunitats autònomes". 

Malgrat la fermesa de la Generalitat a plantejar una consulta, Santamaría ha alertat que l'anomenada 'operació diàleg' continuarà perquè l'Executiu ha apreciat que "molts catalans se senten reconfortats" pel fet que el Govern central "estigui a Catalunya" i "es preocupi pels seus problemes". 

LA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS

Notícies relacionades

En aquest sentit, un dia abans de la celebració de la conferència de presidents al Senat, ha lamentat l'absència de Carles Puigdemont en un fòrum que, segons ha destacat, "millorarà molt la vida dels ciutadans" ja que, per primera vegada, l'Executiu ha buscat que tingui caràcter decisori i no merament protocol·lari.

Davant la plantada del president, Sáenz de Santamaría ha assegurat que els catalans estaran representats pel Govern, i s'ha preguntat què farà l'Executiu català en els pròxims mesos en què es desenvolupin els acords a què s'arribi, com la posada en marxa d'un nou sistema de finançament autonòmicfinançament autonòmic o d'un pacte educatiu. "Quan vulguin parlar d'això, els ciutadans diran que no poden per la seva inassistència a la conferència", ha etzibat.