El PP feia servir un manual per ensenyar als seus alcaldes com finançar il·legalment campanyes

'El Mundo' publica el 'powerpoint' utilitzat durant els anys de la 'Gürtel' per desviar les despeses a comptes ordinaris

Fotografies de l’àlbum personal de Francisco Correa incorporades al nou sumari del ’cas Gürtel’, en la imatge amb l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

Fotografies de l’àlbum personal de Francisco Correa incorporades al nou sumari del ’cas Gürtel’, en la imatge amb l’extresorer del PP Luis Bárcenas. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts

El PP va instruir durant els anys de la 'trama 'Gürtel' els seus alcaldes per sabr com havien de finançar irregularment les campanyes electorals. Els responsables de la direcció nacional traslladaven als regidors les directrius bàsiques per superar el límit legal de despesa sense ser descoberts pel Tribunal de Comptes i alguns d'ells, com va passar a la Comunitat de Madrid, van plasmar les instruccions en diapositives per transmetre el missatge en cadena als seus primers regidors, segons els 'powerpoints' explicatius que difon aquest dilluns 'El Mundo'.

En aquestes projeccions s'instava els càrrecs populars a desviar els donatius als comptes corrents ordinaris per, des d'allà, camuflar despeses electorals i no passar pel compte oficial de campanya. I és que, habitualment, amb els fons transferits per la seu central a aquests dipòsits s'arribava al màxim legal. Per això se suggeria comprar tanques o publicitat en premsa des dels comptes ordinaris sempre que es falsegés la factura per evitar el concepte "per a la campanya". El partit alertava així mateix del risc de "delicte electoral" si el partit declarava al Tribunal les xifres electorals maquillades, i els seus proveïdors, les reals.

El document va ser batejat com a "presentació pobles finançament de campanya", consta d'una desena de pàgines i detalla com utilitzar adequadament els donatius per gastar la quantitat necessària esquivant les limitacions legals. Segons 'El Mundo', les diapositives es van fer servir durant anys, els que van coincidir amb l'apogeu de la 'trama Gürtel', almenys pels responsables de les campanyes electorals a la Comunitat de Madrid, i van ser exhibides a primers regidors del partit en sessions privades.

A L'ORDINADOR D'UN MEMBRE DEL COMITÈ ELECTORAL

Notícies relacionades

L'arxiu informàtic es custodiava a l'ordinador d'un destacat responsable del comitè electoral del PP madrileny i conserva l'empremta digital de creació, que identifica la seva autoria, i la data de la seva primera consulta: el 13 de gener de 1999 a dos quarts de dotze de la nit.

A més, el rotatiu assegura que fonts de l'antiga direcció del PP afirmen que el 'powerpoint' recull fidelment les instruccions verbals donades prèviament pels dirigents de la seu nacional del carrer Génova a les diferents seus regionals i descriu unes pràctiques que la justícia ja ha acreditat que es van portar a terme.