PLE A LA CÀMBRA BAIXA

L'equilibri del Congrés evidencia la fragilitat del PP

PSOE, Podem, ERC i PNB forcen diverses derrotes dels populars i C's

El ple aprova una iniciativa del PDC per derogar la llei d'educació

undefined35785317 madrid  04 10 2016  politica pleno en el congreso de los dip161004203107

undefined35785317 madrid 04 10 2016 politica pleno en el congreso de los dip161004203107 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El ple del Congrés ha concentrat aquest dimarts en una sessió d'alt voltatge dialèctic una colla d'evidències que aprofundeixen en la paradoxa que viu la situació política. PSOE, Podem, ERC, PDC i PNB han votat junts iniciatives com la reforma de la Lomce (Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa) o el final de la presó permanent revisable, que han tirat endavant perquè han imposat la seva majoria a la del bloc conservador, defensat pel 'no' del PP i una abstenció de Ciutadans. Progressistes i independentistes no han aconseguit, des del 20-D, teixir cap acord viable de govern, però demostren al Parlament una sintonia reveladora. Encara que la implosió del PSOE arribés a facilitar una reelecció de Mariano Rajoy, si la legislatura segueix en marxa, el Congrés tindrà capacitat per tirar endavant polítiques de canvi. El PP i C’s estan en inferioritat en l'equilibri de forces en l'hemicicle, i si Rajoy repeteix com a president, es veurà obligat a lluitar i pactar cadascuna de les seves propostes per buscar aliats puntuals que cobraran cara una eventual ajuda.

El Congrés ha aprovat, amb l'absència de Pedro SánchezPedro Sánchez, la iniciativa del Partit Demòcrata per derogar la Lomce i retirar les revàlides d'ESO i el batxillerat. El PDC considera que la legislació aprovada pels populars no respecta les competències autonòmiques establertes per la Constitució i que constitueix “un clar atac al progrés” i un pas més cap a la recentralització. L'antiga Convergència ha recordat que d'1,5 milions d'alumnes catalans, només 50 han demanat estudiar en castellà. 

Notícies relacionades

El PNB també ha tirat la seva proposició no de llei per tombar la reforma del Codi Penal que el PP va introduir el 2015 que va establir la pena de presó permanent revisable. Els nacionalistes bascos consideren que és una llei “irresponsable”, que “encobreix una pena de presó de per vida o presó perpètua” que vulnera el mandat constitucional de la resocialització.

PICABARALLA I TENSIÓ

La tensió a l'hemicicle s'ha elevat amb la picabaralla entre els portaveus del PP, el PSOE, Podem i Compromís que s'han enganxat en una bronca en la qual ha intentat intervenir la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, sense cap èxit. L'enrenou ha començat amb una acalorada intervenció de la líder conservadora a València, Isabel Bonig, que ha aprofitat el seu torn per defensar una modificació de l'estatut autonòmic per carregar en to mitinguer contra els partits d'esquerra. Els ha acusat de “victimistes” i s'ha dirigit a ells amb un desdeny que ha despertat l'empipada de Joan Baldoví, diputat de Compromís, replicat immediatament pel representant del PP. El podemista Íñigo Errejón ha intentat manifestar la seva queixa, però la presidenta només l'ha deixat intervenir uns instants. Finalment el portaveu socialista li ha retret a Pastor la seva interpretació del reglament.