ENQUESTA DIÀRIA (i 7)

El PSOE atrapa Units Podem a sis dies del 26-J

Sánchez empata en escons amb Iglesias però continua dos punts al darrere

PP i Ciutadans retrocedeixen i deixen l'esquerra a dos diputats de la majoria absoluta

enq19cat

enq19cat

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

El 'sorpasso' a l'esquerra trontolla al començament de la segona i definitiva setmana de campanya electoral. El PSOE ha retallat durant la primera setmana part de l'avantatge que tenia Units Podem i ara mateix les dues forces estan empatades en escons, encara que Pablo Iglesias segueix dos punts al davant de Pedro Sánchez en vot estimat. L'última entrega de l'enquesta diària del GESOP per a EL PERIÓDICO també reflecteix un fre de la tendència a l'alça que mostraven el PP i Ciutadans, cosa que deixaria el bloc d'esquerres amb la possibilitat d'arribar fins als 174 diputats, a penes dos de la majoria absoluta. La dreta podria sumar com a molt 160.

Aquesta setena i última enquesta està elaborada a partir de 900 entrevistes efectuades entre el divendres 17 i el diumenge 19 (a raó de 300 cada dia), just en l'equador d'una campanya en què, de moment, els candidats mantenen enrocades les seves posicions pel que fa a pactes postelectorals. En aquest context, el PP veu afeblida la seva progressió i cedeix mig punt i dos diputats respecte del sondeig publicat aquest diumengeMariano Rajoy se situa en el 28,3% dels vots i 114-118 escons. El seu aliat més natural, Albert Rivera, també perd ganxo després d'una setmana d'estancament i es deixa un altre mig punt i dos parlamentaris més, fins a col·locar-se en el 14,9% i 38-42 representants.

Notícies relacionades

La pugna entre Units Podem i el PSOE per la medalla de plata (i per l'hegemonia de l'esquerra) està més enfrontada que mai. La coalició d'Iglesias guanya tres dècimes en estimació de vot (24%), però no aconsegueix esgarrapar cap diputat més als 83-87 que ja li pronosticava l'enquesta de diumenge. En canvi, els socialistes s'anoten tres dècimes més (21,9%) i dos nous escons, fins a situar-se en la mateixa forquilla que el seu més acèrrim competidor (83-87). En una setmana, Sánchez ha retallat 1,2 punts l'avantatge que tenia Iglesias en vot estimat i li 'robaria' el 4,3% dels votants de Podem el 20-D. Un dia més, Units Podem paga la indefinició de l'electorat d'IU, reticent a confiar en la nova aliança. Tres de cada 10 votants d'IU al desembre segueixen dubitatius.

MÉS INDECISOS, MENYS PARTICIPACIÓ

Aquest últim sondeig 'tracking' del GESOP mostra un important repunt del percentatge d'indecisos, del 19,7% al 21,2%, després d'uns dies a la baixa. També se'n ressenten les expectatives de participació. A sis dies del 26-J, l'enquesta estima que la mobilització se situarà entre el 70% i el 72%, un punt per sota de l'enquesta de diumenge i fregant el 73,2% que es va obtenir en les últimes eleccions generals. Cal ressenyar que aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer abaixar la participació en els últims comicis al 69,7%.