ENQUESTA DIÀRIA (5)

El PSOE repunta en l'equador de la campanya

Els socialistes esgarrapen un escó i el PP es dispara en intenció directa de vot

Les expectatives de participació segueixen pujant mentre els indecisos baixen

Traking enquesta gesop 18 juny català

Traking enquesta gesop 18 juny català

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

La campanya electoral arriba a l'equador amb les tendències de vot bastant consolidades i la balança entre esquerra i dreta clarament inclinada a sinistra. L'últim moviment que detecta l'enquesta 'tracking' diària del GESOP per a EL PERIÓDICO és un lleu repunt del PSOE, que esgarrapa un escó i quatre dècimes en estimació de vot. Una collita, però, insuficient per evitar el 'sorpasso' d'Units Podem, però que permet al bloc d'esquerres recuperar una mica del terreny que se li havien menjat les forces conservadores. Pablo Iglesias i Pedro Sánchez podrien arribar junts als 172 diputats (a quatre de la majoria absoluta), mentre que Mariano Rajoy i Albert Rivera arribarien com a molt als 162.

Aquesta cinquena entrega del sondeig diari està elaborada a partir de 900 entrevistes fetes entre aquest dimecres, 15, i divendres, 17 (300 cada dia), de manera que recull els efectes del doble veto de Rivera a Rajoy, dels vaivens de Podem amb el referèndum i de les andanades anticatalanistes de la presidenta andalusa, Susana Díaz. En aquest context, el PP es manté en una forquilla de 114 a 118 escons, encara que cedeix tres dècimes en vot estimat (28,3%) respecte a l'enquesta de divendres. Els populars, a més, es disparen en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina') i s'anoten pràcticament dos punts més, del 18,4% al 20,3%.

FUGUES DE VOT D'IU

Amb aquest creixement, Rajoy trepitja els talons a Iglesias en vot directe, encara que la coalició de Podem i IU també puja i passa del 19,9% al 20,4%. Els podemistes segueixen en una forquilla d'entre 84 i 88 diputats i, amb un 24,2% de vot estimat (una dècima més que fa 24 hores), avantatgen el PSOE en dos punts. Malgrat això, les fugues de votants d'Izquierda Unida continuen sent significatives: el 31,7% dels que van recolzar IU el 20-D estan ara indecisos, i el 12,1% ja té decidit que canviarà de papereta. Només el 56,1% garanteix la seva confiança en Units Podem. En canvi, la fidelitat dels votants de Podem és molt més alta: 81,7%.

Notícies relacionades

Sánchez experimenta la pujada més important de la setmana i passa del 20,8% al 21,2% dels sufragis, i així se situa en una forquilla de 80 a 84 parlamentaris, un més que fa 24 hores. El 64,5% dels votants del PSOE el 20-D repetirien ara el seu suport, però el 23,1% dubta i el 12,4% marxaria cap a altres caladors. Ciutadans, per la seva banda, s'anota els mateixos registres que divendres: 15,6% de les paperetes i 40-44 escons. En vot directe, els taronges són l'única força que ha crescut de manera sostinguda durant aquesta setmana, però consigna una fidelitat de vot baixa (60,7%). El 23% dels que van votar Rivera al desembre no tenen clar si hi tornarien a confiar.

MÉS MOBILITZACIÓ

Al final de la primera setmana de campanya, el percentatge d'indecisos ha baixat i l'interès per participar en les eleccions ha crescut. El 20,4% de l'electorat està indecís, mig punt menys que fa 24 hores. En aquesta cinquena entrega, el GESOP estima que la participació estarà entre el 70% i el 72%, un punt per sobre de l'enquesta de divendres i acostant-se al 73,2% a què va arribar en les últimes eleccions generals. Cal ressenyar que aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

Fitxa tècnica

-Error de la mostra: +/- 3,3% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.