DE TORNADA A LES URNES

Rajoy busca el vot rural i de la gent gran per frenar l'avanç dels 'principiants'

El líder del PP critica el PSOE i C's per voler suprimir les diputacions

Els populars pretenen consolidar el seu votant tradicional i seduir també els defraudats

tecnicomadrid34298410 spain s acting primer minister and candidate of po

tecnicomadrid34298410 spain s acting primer minister and candidate of po

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En el sisè dia de campanya, Mariano Rajoy es va llançar a la caça del vot rural i el de les persones de més edat, sectors tradicionalment afins al Partit Popular però que els conservadors necessiten confirmar si volen consolidar i ampliar el lleu avantatge que els atorguen els sondejos. Si al desembre una de les imatges de la campanya va ser la del president del Govern jugant amb uns jubilats al dominó, ahir Rajoy, envoltat de carxofes en una plantació de Tudela (Navarra), va declarar el seu «ple suport» al món rural, va dir sentir-se «emocionat» per l’empenta a l’exterior de la indústria agroalimentària i va confessar que li agradaria «viure al camp».

    Així mateix, va aprofitar per atacar el fracassat pacte d’investidura entre el PSOE i Ciutadans que proposava suprimir les diputacions. El PP ha fet de la defensa d’aquestes institucions i del manteniment dels ajuntaments en poblets, que Albert Rivera vol fusionar, un dels seus cavalls de batalla amb campanyes com El meu poble no es tanca. I ahir, el candidat popular va reiterar que les diputacions segueixen sent necessàries per garantir que els petits municipis tinguin els mateixos serveis que la resta.

    Amb aquest discurs –i amb mencions al llarg de la campanya a valors tradicionals del PP com la família i la religió catòlica, que també hi han tingut un espai malgrat la tendència de Rajoy cap a l’economia–, els conservadors busquen consolidar el suport del seu votant tradicional i establert especialment en el món rural, davant l’empenta dels seus principals competidors en l’àmbit urbà.

AMARRAR I SEDUIR / Avui, el president del Govern en funcions incidirà en aquesta estratègia amb una visita a una explotació ramadera a Astúries. I no serà aquesta l’última vegada que recalarà en pobles i buscarà el contacte amb els seus habitants.

    L’equip de campanya del Partit Popular ha dissenyat «minuciosament» els actes i el recorregut de Rajoy –que combina mítings en grans ciutats amb visites en entorns més petits i sectorials–, així com les seves aparicions televisives. I tot això amb una doble intenció: a més a més d’amarrar el votant conservador, l’objectiu és seduir bona part dels tres milions d’electors defraudats amb el Govern que al desembre es van quedar a casa o van optar per Ciutadans, i en una proporció menor, pel PSOE. Per a això s’apel·la a la por a Podem i s’exhibeix la veterania i experiència de Rajoy com una virtut davant els principiants dels seus competidors.

Notícies relacionades

BATALLA PER LES RESTES / Tenint en compte que la unió de Podem i Izquierda Unida ha canviat el tauler de joc, el Partit Popular està centrant els seus esforços en una vintena de petites i mitjanes províncies on l’últim escó es decidirà per pocs vots. És l’anomenada «batalla per les restes», que es resoldrà en províncies com Terol, Ciudad Real i Lleida, on per 2.000 vots el Partit Popular va perdre un diputat que ara vol recuperar. Per això Rajoy hi ha programat una visita per diumenge.

    La consigna és posar-hi el coll per esgarrapar qualsevol escó que ampliï l’exigua majoria de 123 diputats aconseguits el desembre passat i partir d’aquesta manera amb més legitimitat a l’hora d’intentar que d’altres no bloquegin el seu intent de retenir el poder. Sobre aquest assumpte, i davant el debat obert després de la reflexió del socialista Jordi Sevilla de deixar pas a qui tingui més recolzament parlamentari, Rajoy va reiterar ahir el seu desig que es permeti governar la llista més votada, encara que no hi hagi acord. «Que es respecti la voluntat de la gent», va reclamar.