BARÒMETRE DEL GESOP

Rajoy és el preferit a Espanya per ser president, i Iglesias, a Catalunya

Rivera és el líder més valorat pels espanyols, i el líder de Podem, pels catalans

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Una cosa és ser el líder més valorat, i una altra, el candidat preferit per ocupar la presidència del Govern central, ja que a l'hora de raonar la segona resposta hi entren en joc les possibilitats reals que s'atribueixen a un aspirant per ocupar el càrrec, els pactes entre partits que es podrien donar, les comparacions amb la resta... I així ho evidencia l'enquesta del GESOP: encara que Albert Rivera és el cap de cartell de les quatre grans forces que obté la millor nota (4,8) i Mariano Rajoy queda en últim lloc, el dirigent del PP és al mateix temps el que obté més suports per estar al capdavant de l'Executiu. Això passa al conjunt d'Espanya, perquè a Catalunya sí que es dóna la coincidència: Pablo Iglesias és el més valorat i també el preferit per ser president, i Rajoy queda l'últim en les dues classificacions.

L'única sincronia entre els enquestats catalans i els del conjunt d'Espanya es dóna amb el suspens que posen al líder del PP. Per al primer grup, això sí, l'insuficient és més contundent (un 2,7), mentre que per al total d'espanyols la nota puja al 3,7. En l'haver del dirigent popular queda que en el segon col·lectiu ha pujat dues dècimes respecte al sondeig del març i, sobretot, que es consolida com el candidat que aconsegueix més preferències per ocupar la presidència.

Notícies relacionades

En el total d'Espanya, Rajoy lidera la classificació de potencials residents a la Moncloa amb el suport del 23% dels entrevistats i puja 2,5% respecte a l'anterior enquesta. No obstant, és Iglesias qui registra el creixement més elevat, un fort impuls amb què desbanca Pedro Sánchez de la segona posició i se situa molt a prop del mandatari popular. El presidenciable de Podem era el preferit pel 12,7% d'espanyols al març i ara ho és del 21,5%, cosa que també consolida el seu 'sorpasso' a Pedro Sánchez, que baixa d'un 22,6% a un 17,5%, vuit dècimes més que Rivera, que també perd punts i passa del 18,9% al 16,7%.

DADES INVERTIDES

A Catalunya s'inverteixen les dades. Iglesias, tercer en el total d'Espanya en valoració (un 3,8 davant un 4,4 de Sánchez), és primer a Catalunya (4,8), seguit del líder socialista (4,5) i de Rivera (4,0). A més, el candidat de Podem és l'únic que puja nota (4 dècimes) i es dispara en l'apartat de preferit com a presidenciable. L'última vegada en què el GESOP va preguntar exclusivament a ciutadans catalans, Iglesias era el predilecte per al 22,1%. Ara ho és per al 32,%. Encara que més petit, Sánchez sí que obté en aquesta qüestió un lleu ascens (del 18,1% al 18,8%), mentre que el cap de cartell de Ciutadans es desinfla i passa del 17% al 12,9%. Rajoy, últim, puja d'un 6,4% a un 7,4%.