Sánchez celebra el "canvi" d'Iglesias i veu més a prop un govern

El líder del PSOE diu que és fonamental que Podem s'assegui per fi amb C's a negociar

Garanteix que si hi ha més acords la militància socialista tornarà a pronunciar-se abans de la investidura

  / JOSÉ LUIS ROCA

 
undefined33353656 madrid  30 03 2016  pedro s nchez psoe  y pablo ig160330114526

/

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha celebrat el que considera una nova actitud i estratègia de Pablo Iglesias a l'“acceptar” asseure's a negociar en una taula a tres amb socialistes i Ciutadans. “Amb totes les cauteles, amb dificultats, avui estem més a prop d'un govern de canvi que de repetir eleccions”, ha dit Sánchez, que en tot cas ha admès que el veto mutu que mantenen Podem i C’s per integrar-se en un govern de coalició fa convenient ser prudent a l'hora d'expressar-se amb optimisme. En tot cas, ha dit que ha arribat el moment d'intentar que aquest acord de 200 mesures que ja està firmat amb C's es pugui convertir en un "de 300 o 400" mesures després de la negociació amb els podemistes i que, si hi ha nou document, tornarà a sotmetre's al criteri de la militància de la seva organització.

Menys rellevància ha donat al fet que el cap de Podem hagi anunciat públicament que renuncia a ser vicepresident d'un futur gabinet, amb la proposta que un altre dels seus companys ocupi aquest lloc. Segons Iglesias, perquè a una part del PSOE la seva presència li sembla un escull insalvable. En això, Sánchez ha ofert una altra versió. “El dia que va comparèixer aquí al Congrés i jo vaig conèixer la seva oferta de govern pel cap de l'Estat qui es va sentir atacat va ser qui els parla […]. Ell es va proposar sol i ell s'exclou sol. No hem vetat a ningú. De totes maneres la composició d'un govern ha de ser l'última estació”, ha avisat.

En roda de premsa després de dues hores de reunió amb Iglesias, el cap dels socialistes ha agraït en tot cas el “to càlid” que han mantingut aquesta vegada i ha reconegut que la primera notícia que s'havia produït era que tots dos partits, d'ara endavant, han quedat de tractar-se amb “sinceritat, cordialitat i respecte”, després de setmanes llançant-se dards polítics. Alguns de to molt gruixut.

NINGÚ VOL ELECCIONS

Dit això, Sánchez ha volgut subratllar que les primeres coincidències trobades amb el seu homòleg de Podem han sigut que cap vol repetir les eleccions i que, així mateix, anhelen posar fi al mandat de Mariano Rajoy. La principal discrepància arriba en la manera de “materialitzar” aquest Govern de canvi, perquè Sánchez aposta per una coalició en què també hi hagi els morats i els taronges, mentre que els podemistes reclamen un Executiu d'esquerres que elabori un nou acord basat en els programes electorals del PSOE i Podem i que compti amb el suport extern o l'abstenció de C’s.

Els d'Albert Rivera, per la seva banda, tampoc volen sentir ni parlar de seure al mateix consell de ministres que els podemistes i pensen que són els diputats de Pablo Iglesias els que han de pensar a abstenir-se. ¿Aleshores? Doncs, segons Sánchez, el que toca és seure a parlar ben aviat els tres partits per veure si tots els integrants de la taula de negociació volen “de veritat” evitar unes altres generals. Però amb un avís clar ja d'entrada. "Jo sóc un home de paraula. Tot acord a què jo arribi per aconseguir la investidura ha de comptar amb el sí de Ciutadans", ha afegit.

LA VIA D'ESCAPAMENT PARLAMENTÀRIA

La seva idea és aconseguir un acord que reuneixi 199 diputats, o el que és el mateix, un sí de les tres organitzacions polítiques (més Compromís) amb independència de qui s'integri a l'Executiu, quin es quedi fora donant suport extern o en l'oposició. Per ell, això és el menys important ja que el que té al cap és “un govern parlamentari”, és a dir, que l'Executiu pugui proposar lleis des de la Moncloa que prèviament hagin sigut pactades amb uns o altres grups del Congrés per fer valer diferents majories. La traducció pràctica d'aquesta filosofia és que podrien tirar endavant propostes legislatives que proposessin diferents grups, tenint en compte l'enrevessada aritmètica de l'actual Parlament, sense que això obligués sempre el PSOE, C’s i Podem a haver de votar conjuntament ni tampoc a trair acords.

"Ens asseiem en una taula a tres, veiem en quines mesures de les 200 coinicidim, i si poden ser 300, o 400. Apartem les que són comunes a les tres formacions polítiques per a un acord, i en aquelles que discrepem, doncs les portem al Parlament, que és on serà el verdader govern", ha afegit.

CATALUNYA I EL VETO AL PP

Notícies relacionades

Sobre la iniciativa que el socialista Miquel Iceta i el dirigent d'En Comù Podem, Xavi Domènench, s'asseguin en paral·lel per buscar possibles solucions per a Catalunya, Sánchez ha asseverat que qualsevol treball per trobar camins per on abandonar la crisi amb Catalunya són positius. Dit això, ha especificat que el PSOE, com Ciutadans, no recolzarà una consulta, però que coincideixen amb Podem que és necessària una reforma constitucional i, encara que sigui complex, segons ell, això no s'ha de deixar d'intentar.

Per últim i sobre la possibilitat que Rajoy, com suposadament té previst, agafi el telèfon aquests dies per intentar una reunió amb Sánchez, el socialista ha incidit que té poc a negociar amb qui vol fer fora de la Moncloa, i ha deixat clar a Iglesias, per si en tenia algun dubte, que passi el que passi en la nova fase de negociacions que s'obre no hi haurà gran coalició amb el PSOE.