Rajoy fia la seva reelecció a esgotar el termini sense que Sánchez formi govern

El president trucarà al líder del PSOE si fracassa el seu acostament a Iglesias

El cap de l'Executiu en funcions revela una possible reunió amb Puigdemont però sense concretar dates

 

  / EFE / LAVANDEIRA JR

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, segueix en mode 'pause'. Malgrat que el líder del PP va afirmar després de la fracassada investidura de Pedro Sánchez que prendria la iniciativa i convocaria el secretari general del PSOE a una nova reunió per intentar convèncer-lo que accepti la gran coalició, aquest dimarts ha revelat que esperarà a veure quins resultats produeix la reunió de dimecres entre el socialista i Pablo IglesiasPablo Iglesias. Si entre tots dos no hi ha "entesa", llavors trucarà a Sánchez. El cap de l'Executiu ha argumentat que trucar-li abans no hauria tingut sentit perquè "si el PSOE vol governar amb Podem, el PP no hi pinta res". 

Rajoy ha reprès la seva agenda després de les vacances de Setmana Santa amb una entrevista a Onda Cero en què ha deixat entreveure clarament que fia la seva reelecció a una única carta: que el Partit Socialista "rectifiqui" i s'avingui a pactar amb els populars un executiu "raonable que treballi per la recuperació econòmica". Per tant, desdenya acostar-se a Ciutadans, perquè "l'aritmètica és l'aritmètica" i el PP "necessita el PSOE" per governar. Malgrat aquesta evidència, Rajoy no preveu fer cap nova oferta o moviment tret d'esperar que Sánchez fracassi en el seu acostament a Iglesias, per al final del procés aconseguir un "argument molt bo", que consisteix a fer veure al dirigent socialista que ell ja ha intentat per tots els mitjans conformar un executiu i com que no ho ha aconseguit accepti "l'opció més respectuosa amb el resultat electoral", que no és altra que deixar-lo governar a ell. 

Notícies relacionades

A més, el president en funcions ha reconegut que va estudiar la possibilitat, tal com va informar aquest diari, que si ni ell ni Sánchez optaven a la investidura, les Corts Generals posessin en marxa el termini de dos mesos. Un cop transcorregut, es convoquen eleccions si no surt elegit cap president. "Si no es presenta ningú, hi ha un buit legal que poden omplir les Corts si prenen nota que cap candidat es vol presentar [...] Hi ha un precedent a Madrid", ha assenyalat, en referència a l'episodi conegut com el 'tamayazo'. 

LA SITUACIÓ A CATALUNYA

El cap de l'Executiu ha mostrat, per una altra part, el seu convenciment que mantindrà una reunió amb Carles Puigdemont, si bé no ha volgut desvelar ni quan ni on. "Jo crec que ens veurem. No l'armarem", ha contestat quan el presentador li ha preguntat sobre l'assumpte. Això sí, Rajoy ha deixat clar que persisteixen les "discrepàncies" al voltant del procés independentista "que tothom coneix".