DIA DE LA CARTA MAGNA

Els pactes de després del 20-D i la reforma de la Constitució monopolitzen l'acte del Congrés

Rajoy critica Sánchez per fer una crida als nous partits a un pacte per desbancar-lo del Govern

Rivera critica el líder del PSOE, i Iglesias assisteix per primera vegada a l'acte flanquejat per l'ex-Jemad

Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, en l’acte institucional del Dia de la Constitució, al Congrés. / JUAN MANUEL PRATS

Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, en l’acte institucional del Dia de la Constitució, al Congrés.
Pablo Iglesias (Podem), Andrés Herzog (UPD) i Albert Rivera (Ciutadans), en l’acte institucional del Dia de la Constitució.
El president del Congrés, Jesús Posada, pronuncia el seu discurs en l’acte institucional del Dia de la Constitució, amb Mariano Rajoy i els presidents del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes.
Albert Rivera saluda el president del Congrés, Jesús Posada, en l’acte institucional del Dia de la Constitució.
El president del Congrés, Jesús Posada, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, en l’acte institucional del Dia de la Constitució.
Pedro Sánchez i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, en l’acte del Dia de la Constitució.
El president del Congrés, Jesús Posada, saluda l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, en l’acte del Dia de la Constitució.

/

2
Es llegeix en minuts
I. MÁRMOL / G. ROBLES / J. RUIZ SIERRA / MADRID

En el primer dia de la Constitució en campanya electoral els candidats a la presidència del Govern han barrejat en els seus discursos les possibilitats de reforma de la Carta Magna i els pactes que podrien cristal·litzar després el 20-D. El puzle dels acords ha tingut especial rellevància després de l'oferta llançada en el fòrum Primera Plana d'El Periódico pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, a Ciutadans i Podem per fer un front comú contra el PP.

Mariano Rajoy ha assenyalat que la proposta de Sánchez “per desbancar” el PP del Govern “és un error i no està ajustada a paràmetres democràtics”. “Si no guanyo les eleccions no formaré Govern”, ha repetit, i ha assenyalat que encara que la reforma constitucional no és la seva prioritat, escoltarà qui la plategi. “Jo no em tanco, evidentment, i si algú vol fer el plantejament estic disposat a escoltar-lo”, ha assegurat abans del començament de la cerimònia, al Congrés dels Diputats, la primera a la qual assisteixen els líders dels nous partits, Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias (Podem).

SÁNCHEZ, DEMANA VOT ÚTIL

El número u del PSOE ha repetit el seu mantra de campanya i ha apel·lat al vot útil de l'electorat progressista. “El que no podem fer és que aquesta majoria es divideixi, perquè suposaria un fre al canvi. Només si guanya el PSOE hi haurà canvi polític a Espanya”, ha assegurat.

Sánchez ha insistit també en la seva voluntat de diàleg, i encara que no ha citat Ciutadans ni Podem, ha deixat la mà oberta a un pacte després del 20-D, quan s'ha mostrat disposat a “allargar la mà a totes les forces polítiques per fer front als desafiaments del país”. Entre aquests reptes, la necessitat d'una reforma de la Carta Magna.

RIVERA CRITICA SÁNCHEZ

Albert Rivera ha deixat clar que els acords després del 20-D seran tan disputats com les eleccions generals, i ha reivindicat que l'únic canvi possible arribarà si el PP i el PSOE se'n van a l'oposició.

“Si volem canviar i que la política torni a donar bones notícies necessitem que el bipartidisme se'n vagi a l'oposició”, ha assenyalat Rivera, que ha insistit: “No serà suficient guanyar, necessitem ser lliures per poder fer canvis”. Rivera, que ha posat sobre la taula la necessitat de la reforma constitucional, ha subratllat la importància de la celebració a Catalunya d'aquesta jornada per reivindicar el paper de la Carta Magna.

IGLESIAS, AMB L'EX-JEMAD

Notícies relacionades

En el seu primer acte del dia de la Constitució, el líder de Podem ha eludit parlar de pactes postelectorals, però ha destacat la importància que el seu partit superi el PSOE en resultats perquè els socialistes tornin a les seves essències en lloc d'acostar-se al PP.

Pablo Iglesias ha donat les gràcies a la Constitució del 1978, però ha assenyalat que és el moment de reformar-la, amb consensos. En la seva primera celebració d'aquest dia a la Cambra baixa, Iglesias ha estat acompanyat per l'ex-Jemad Júlio Rodríguez i el secretari polític Íñigo Errejón, entre altres membres del seu equip. S'han quedat a fer la copa de celebració i al migdia han sortit cap a la plaça del Reina Sofia, a Madrid, a celebrar amb la gent del carrer aquest data.