EL TAULER CATALÀ A LES PORTES DEL 27-S

CDC i ERC perfilen una llista conjunta amb polítics i entitats

Mas i Junqueras arriben a un principi d'acord que avui tancaran amb les associacions

Un independent encapçalarà la candidatura, de la qual la CUP no formarà part

Convergència i Esquerra Republicana han arribat a un principi d’acord per concórrer conjuntament a les eleccions del 27 de setembre. / ACN / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

el Palau de la Generalitat va acollir ahir la mare de totes les cimeres sobiranistes viscudes al llarg d'aquests 34 mesos de procés. I n'han sigut unes quantes. Al cap d'11 hores de reunió va arribar la fumata, encara no del tot blanca, però gairebé. I el que en aquell moment va transcendir és que el president Artur Mas havia aconseguit els seus últims objectius. A saber, la conformitat d'Oriol Junqueras per perfilar una llista conjunta, nominalment impulsada per les entitats sobiranistes. És a dir, el verdader cavall de batalla en la relació entre Convergència i Esquerra des del 9-N, la font de totes les bronques a les quals s'atribueix la demoscòpica desinflada de l'independentisme els últims mesos.

Aquesta cimera de cimeres es va iniciar cap al migdia. Primer van ser els representants de les entitats (Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'AMI) els que es van veure amb Mas. Més tard es va produir una trobada entre el president i Junqueras i a l'hora del dinar s'hi van sumar les delegacions de CDC (amb Josep Rull i Lluís Corominas), ERC (amb Marta Rovira) i la CUP (David Fernàndez i Xevi Generó). L'assumpte que sobrevolava l'ordre del dia de la reunió, la proposta de llista única sense polítics en actiu, ni tan sols va ser discutit. Mas ho va rebutjar de ple perquè entenia que aquesta candidatura bloquejaria la vida parlamentària catalana.

ESCINDITS DIVERSOS / Solucionada per la via ràpida la qüestió primordial, i sense grans escarafalls de les entitats sobiranistes (al capdavall, promotores de la proposta a la qual després es van sumar ERC i la CUP), la negociació ja es va encarar cap a la llista única però amb representants dels partits. En aquest punt es va invitar forces polítiques de nou encuny i poca implantació, com els socialistes de MES, escindits del PSC, i Demòcrates de Catalunya, separats al seu torn d'Unió, perquè aportessin les seves propostes.

Al cap d'unes hores, els representants de la CUP, que dissabte passat, en l'assemblea celebrada a Castelló, va ratificar que no participaria en una llista unitària amb polítics, van sortir de la reunió per traslladar al seu secretariat nacional el que s'havia debatut. En coherència amb la decisió de dissabte, el partit assembleari concorrerà a les eleccions del 27-S pel seu compte amb la marca CUP-Crida Constituent. No es tanca, no obstant, a mantenir unes relacions de bon veïnatge amb la llista única, una mena de pacte de no agressió.

Vist el caire que prenien els esdeveniments, les entitats van observar que tot se circumscrivia a la qüestió de sempre: una entesa entre CDC i ERC. Així que es van aixecar de la taula, a les 19 hores, amb la promesa que recolzarien tot acord al qual les dues forces arribessin.  A la sortida van dir que la cosa anava bé.

El 25 de novembre passat, Mas va proposar una llista única. El 3 de desembre, Junqueras advocava per tres llistes separades sota una marca comuna. El 14 de juny, després de les municipals (i després de deixar anar llast amb el divorci d'Unió), Mas va tornar a la càrrega amb l'apel·lació a la llista comuna. Ahir, al cap de setmanes sense veure's, s'ho van jugar tot a una carta. I hi va haver un principi d'acord pel qual compartiran marca electoral, encara que no és segur que comparteixin papereta, perquè s'estudia l'opció que concorrin per províncies diferents. Diverses fonts van donar per fet que la llista de Barcelona estarà encapçalada per un independent.

DESFILADA REPUBLICANA / Per les dependències de la plaça de Sant Jaume van passar diversos representants d'ERC. Des del vicesecretari general, Lluís Salvadó, fins a l'adjunta a la presidència per a les relacions institucionals, Anna Simó; el portaveu, Sergi Sabrià; el vicesecretari general, Oriol Amorós, i el líder de les joventuts, Gerard Gómez del Moral. Tot un equip per ajudar Junqueras a fer el pas més difícil en els seus quatre anys de lideratge d'Esquerra.

Notícies relacionades

A les onze de la nit tocades, davant la porta principal de la plaça de Sant Jaume van comparèixer Josep Rull i Oriol Junqueras per separat per donar compte del «principi d'acord».  El republicà va afirmar que «amb la finalitat de garantir el plebiscit del 27-S», CDC, ERC i Mas havien «intentat concretar com es portarà a terme la independència», cosa que podria traduir-se en un acord per a la formació d'un Govern de concentració, a nivells molt concrets. El republicà es va mostrar «raonablement satisfet».

Abans, Rull havia detallat que aquest principi d'acord serà debatut aquesta tarda amb les entitats en una nova reunió. Fins llavors, va dir, hermetisme.