Rajoy i Santamaría busquen complicitats catalanes

Tant en els premis de Foment com a s'Agaró s'ha vist que molta Catalunya no vol la ruptura

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41034423 madrid 21 11 2017 pleno del senado  sesi n de control al gob171128192104

zentauroepp41034423 madrid 21 11 2017 pleno del senado sesi n de control al gob171128192104 / JUAN MANUEL PRATS

En l’última setmana el Govern espanyol ha desembarcat a Catalunya per defensar l’aplicació del 155. Dimecres passat, per primera vegada des del xoc de trens, Mariano Rajoy va aterrar a Barcelona i no va triar un acte del PP –el que és habitual en les seves visites–, sinó que va voler superar les fronteres de partit.

Va presidir la concessió dels premis anuals de Foment, entitat arrelada a Catalunya, caracteritzada per la defensa de la indústria i que creu que la seguretat jurídica és essencial per al progrés. I va aprofitar el nom dels premis –Carles Ferrer Salat–, així com que es concedís un in memoriam a Juan Antonio Samaranch pel 25è aniversari dels Jocs del 92, per exalçar dues personalitats catalanes que van apostar sense complexos pel binomi Catalunya-Espanya.

A la casa que presideix Joaquim Gay de Montellà i després de compartir taula amb Juan Rosell (CEOE), el subalcalde Gerardo Pisarello i Isidre Fainé (La Caixa), Rajoy va llançar un missatge per tranquil·litzar: el 155 va ser imprescindible per restablir la legalitat i hauria preferit no haver d’usar-lo; l’objectiu és que es recuperi amb rapidesa, després de les eleccions, l’autogovern català, i, finalment, ja està sent positiu per generar confiança i superar la inquietud social i el sotrac econòmic. Va demanar que no marxin més empreses, va prometre ajuda i a l’acabar el seu discurs –gest de distensió– va optar per aturar-se a la taula de Santi Vila, el dimissionari conseller d’Empresa, i saludar-lo. Al final, l’empresariat va aplaudir. Sense entusiasme, però amb calidesa, alleujat.

I divendres el desembarcament va arribar a Girona, la província més separatista. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va assistir a les jornades econòmiques de s’Agaró que organitzen la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Internacional Olof Palme, que presideix Anna Balletbò. El missatge va ser semblant: Espanya és inintel·ligible sense Catalunya i el 155 és una mostra de respecte a l’autogovern català, ja que acaba amb les eleccions del 21-D.

Notícies relacionades

Dissabte va ser el ministre Luis de Guindos l’hoste de s’Agaró. Guindos és un habitual de les jornades i va recalcar tant les bones perspectives de l’economia espanyola com la seva convicció que la catalana es recuperarà amb rapidesa si es restableix la confiança. Fins i tot va afirmar que després d’un mal octubre, les primeres dades de novembre són encoratjadores.

Vist que Catalunya no està sublevada, el Govern Rajoy ha fet el seu primer desembarcament buscant complicitats. L’empresariat ha estat receptiu. Creu que el risc de sortir de la UE era una bogeria inassumible. I a s’Agaró, tant Miquel Valls, de la Cambra, com Balletbò –empresària i socialista– o José Luis Bonet van apostar per crear llaços d’unió. Bonet va repetir el que ja havia dit a EL PERIÓDICO: Freixenet, com altres empreses, es va quedar a Catalunya perquè el 155 va obrir una esperança de retorn a la normalitat. Però això s’haurà de confirmar el 21-D. Contra el que predica Carles Puigdemont des de l’exili, hi ha molta Catalunya –veurem quanta– que aposta per no trencar.