EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy assegura que passi el que passi el 21-D parlarà "amb tothom"

El president espera que les eleccions siguin "una rectificació" de "la deriva" independentista

Adverteix a qui governi la Generalitat que haurà d'ajustar-se a la Constitució i a la legalitat

GRAF2829  MADRID  21 11 2017 - El presidente del Gobierno  Mariano Rajoy  c   atiende a los medios de comunicacion a la salida de la capilla ardiente del fiscal general del Estado  Jose Manuel Maza  fallecido el sabado en Buenos Aires  Argentina   que ha sido instalada en la sede de la Fiscalia General del Estado  EFE Ballesteros

GRAF2829 MADRID 21 11 2017 - El presidente del Gobierno Mariano Rajoy c atiende a los medios de comunicacion a la salida de la capilla ardiente del fiscal general del Estado Jose Manuel Maza fallecido el sabado en Buenos Aires Argentina que ha sido instalada en la sede de la Fiscalia General del Estado EFE Ballesteros / Ballesteros (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va aprofitar la seva intervenció en l’entrega de premis de la patronal catalana Foment del Treball per llançar un clar missatge en clau preelectoral en favor de la rectificació de l’independentisme i el retorn a la legalitat i la «confiança». «Confio en la capacitat dels catalans per encapçalar una profunda rectificació de la deriva que hem vist, per propiciar un retorn a la realitat i a la convivència, per reorientar tota l’energia estèrilment malgastada a ocupar-se dels problemes quotidians de les persones», va afirmar en la seva intervenció.

Rajoy va mostrar el seu optimisme respecte a aquesta «rectificació». I va advertir en qualsevol cas que, governi qui governi la Generalitat passat el 21-D, s’haurà d’ajustar la legalitat. «Més enllà del que diguin les urnes, seguiré sent el president de tothom i parlaré amb tothom. Exigiré a tothom que respecti el marc que la Constitució i la llei ens imposa a tots», va advertir. I ho va dir no només perquè és la seva «obligació», sinó també «amb convicció».

El discurs va servir també per demanar als empresaris que contribueixin al retorn de Catalunya al que per Rajoy és el camí de l’obertura i la normalitat. «A partir del 21 de desembre, a Catalunya, una vegada instal·lats en la normalitat que brinden les lleis, a tots ens tocarà fer el que estigui a les nostres mans perquè la confiança reneixi en les inversions», va afirmar. En aquest sentit, va apuntar que «l’empenta dels empresaris de Catalunya serà determinant en aquesta tasca». «No faltarà el suport del Govern de la nació als catalans, ni ara ni mai», va assegurar. Seguidament, va demanar directament als empresaris: «No tragueu més empreses fora de Catalunya, confieu. Contribuïu a tancar les ferides, consolidar la normalitat i promoure la confiança».

MENYS SOBIRANISME...

El president del Govern va vincular el creixement econòmic amb la tornada al camí de l’estabilitat, fora del procés sobiranista. Tant és així que va pronosticar que si la situació «es normalitza a finals d’any» és probable que el creixement durant el 2018 sigui del 2,8% i fins i tot podria arribar al 3%.

«La clau serà la tornada a la normalitat institucional i política». En tot moment, el discurs va subratllar la crítica a la Catalunya tancada de l’independentisme i la seva aposta per la Barcelona i la Catalunya cosmopolites. «El millor concepte de Catalunya és inseparable d’horitzons oberts, obertura al món, cosmopolitisme. És tot això que s’ha vist minimitzat i encongit en els últims anys», va afegir.

«HE SALVAT ESPANYA»

Ahir, en una entrevista concedida al rotatiu italià La Repubblica, Rajoy afirmava: «He salvat Espanya i ara toca tancar les ferides». El president va sostenir que, després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució –per aturar l’autogovern de Catalunya–, ara la situació «ha millorat» i «regna molta més tranquil·litat».

El cap del Govern espanyol confia que, després de les eleccions del 21 de desembre, s’iniciarà «una fase de normalitat». La primera cosa que haurà de fer qui sigui elegit a les urnes, va insistir, «serà respectar la llei». A l’entrevista, el líder del PP va sostenir que «ja existeix» una fractura social a Catalunya i va apostar per «actuar junts per cicatritzar aquestes ferides i fer tot el que sigui possible perquè no succeeixi res similar en el futur».

NEGA QUE NEGOCIÉS EL 155

Notícies relacionades

Rajoy es va felicitar pel suport de la UE a les seves tesis contra el sobiranisme («la reacció d’Europa ha sigut exemplar i li estic agraït perquè ha fet el que havia de fer») i va negar que negociés amb el president cessat, Carles Puigdemont, la no aplicació de l’article 155 de la Constitució. «Ni ho vull, ni puc», va assegurar.

I al matí, en la sessió de control al Govern, en resposta a Gabriel Rufián, d’ERC, Mariano Rajoy va assegurar que «naturalment» que el seu Executiu respectarà els resultats del 21-D que ell mateix ha convocat. Però va recordar als republicans que «en el supòsit» que els independentistes guanyin aquests comicis, han de «respectar» la llei, «els drets de les minories» i «no perjudicar l’economia» catalana, informa Juan Ruiz Sierra.