Narcopisos i autodefensa veïnal

Els veïns del Raval no poden caure en la temptació d'aplicar la justícia pel seu compte per expulsar traficants dels narcopisos

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40656734 narcopiso171023200113

zentauroepp40656734 narcopiso171023200113

El número 22 del carrer d’En Roig de Barcelona s’ha convertit en un inquietant símbol del fenomen dels narcopisos que estan destrossant comunitats senceres i que han retornat l’heroïna al Raval. En aquest bloc els traficants de droga es van apoderar de diversos domicilis abandonats pels propietaris (fons d’inversió i entitats financeres) on oferien al toxicòman heroïna (sovint molt adulterada) i un lloc tancat on injectar-se-la de seguida. Després de pràcticament dos anys d’angoixa veïnal, els Mossos d’Esquadra i la Guàdia Urbana van desallotjar divendres passat les vivendes, van detenir tres traficants i després van tapiar les portes d’accés a la finca. No van fer el mateix amb les finestres i diumenge dos dels detinguts, que havien quedat lliures després de passar a disposició judicial, van tornar a irrompre a la casa. Després de ser bloquejats i comminats a marxar pels veïns, aquests van decidir actuar pel seu compte i clausurar els accessos en una iniciativa desesperada d’autodefensa.

És cert que el sistema garantista de la legislació espanyola no ajuda a expulsar els ocupants il·legals de pisos. Els jutges exigeixen proves concloents per al desallotjament  i els cossos policials no les poden reunir amb rapidesa. En aquesta situació, la col·laboració dels veïns resultarà sempre necessària però aquesta no pot derivar mai a aplicar la justícia pel seu compte. Això només agreujaria un problema que ha de ser abordat amb celeritat pels poders públics.