ELS MERCATS. L'Ibex

1
Es llegeix en minuts

En la magnífica novel·la El mapa i el territori de Michel Houellebecq, el protagonista es dedica a fer fotos artístiques a mapes regionals francesos de Michelin. En la seva primera exposició, col·loca una d'aquestes fotos al costat d'una altra de la mateixa regió que surt retratada al mapa però captada des de l'espai: «La foto satèl·lit només mostrava una sopa de verds més o menys uniformes sembrats de vagues taques blaves, mentre que el mapa desenvolupava una reixeta fascinant de carreteres departamentals, pintoresques, de vistes panoràmiques, boscos, llacs i ports de muntanya».

La representació de la realitat, com és sabut, a vegades resulta més interessant que la realitat mateixa. Succeeix en l'art, però també amb les idees: en ocasions se'ns presenten més atractives en la teoria que no pas en la pràctica.

Notícies relacionades

Passa una cosa semblant amb la pujada de tipus als Estats Units que prepara la Reserva Federal, que molt probablement succeirà al desembre, segons hem sabut per la recent publicació de les actes de l'última reunió de l'organisme. També amb la revisió del programa d'estímuls que el BCE té previst emprendre el mes que ve, com també hem sabut per les seves actes. Les conseqüències de la confluència d'aquests dos efectes són hipotètiques, però ahir van invitar els inversors a l'optimisme comprador.

Sobretot dels valors bancaris, els més afavorits, que van permetre a l'Ibex 35 pujar un 0,91%, als 10.354,7 punts, amb la prima de risc a la baixa fins als 120 punts bàsics.