La clau

El que el PP no vol entendre

1
Es llegeix en minuts

Madrid, València, Sevilla, Cadis, Palma, Badalona, Castell­defels... El PP ha perdut l'alcaldia de desenes de grans ciutats on les seves llistes van ser les més votades el 24-M. El gruix dels alcaldables enderrocats s'han presentat com a víctimes de «pactes entre perdedors», «cordons sanitaris», aliances de les esquerres radicals i altres foteses. Molts al PP es lamenten que Mariano Rajoy no reformés la llei electoral per garantir l'alcaldia al guanyador a les urnes, com es va proposar fer un any enrere però va desistir per falta de consens. No han entès res.

El que el PP no vol entendre és que les aliances postelectorals no es forgen en quatre dies com a fruit bastard de la necessitat, sinó durant quatre anys d'exercici responsable i plural del poder. Que la inflexibilitat d'avui és l'aïllament de demà. Que la majoria absoluta, en lloc d'un xec en blanc per imposar el programa propi menyspreant els que no el van ratificar, és un dipòsit temporal de confiança que convida a guanyar-se el favor del conjunt de l'electorat.

El corró de l'ordeno i mano

El que no acaba de captar el PP és que el tarannà obert i el diàleg permanent -amb l'oposició, amb les autonomies, amb els col·lectius socials, amb el poble en suma- no són símptomes de debilitat política, sinó un imperatiu democràtic. Que transigir no és claudicar. Que l'autoritari corró de l'ordeno i mano genera un clima irrespirable i uns anticossos impossibles de defugir quan l'aritmètica parlamentària no acompanya.

Notícies relacionades

El que el PP es nega a acceptar és que l'espanyola és una societat de centre esquerra amb una esquerra política sempre fragmentada, però presta a unir-se davant la dreta quan aquesta es comporta com si fos hegemònica. Que Espanya és un Estat plurinacional. Que al poble català no se'l sotmet a cop de sentències del Constitucional.

Per homologar-se amb les democràcies occidentals i enterrar per sempre el seu fosc passat, Espanya necessita amb urgència una dreta moderna, liberal i tolerant. Si el PP renuncia a exercir aquest paper, altres ocuparan el seu lloc.