CaixaForum desmunta els mites de la (gens) tenebrosa edat mitjana

L'ambiciosa mostra, organitzada amb el British Museum, convida a conèixer com es van forjar els pilars d'Europa

abertran35950334 madrid 18 10 2016 exposici n los pilares de europa la edad 161018152818 / JUAN MANUEL PRATS

abertran35950334 madrid 18 10 2016 exposici n los pilares de europa  la edad 161018152818
undefined35950228 gra306  madrid  18 10 2016   reina de ajedrez de marfil de m161018151931
abertran35950358 madrid 18 10 2016 exposici n los pilares de europa  la edad 161018152908

/

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

L’edat mitjana és una època tenebrosa i desafortunada. Fosca, terrorífica i plena de tenebres. ¿Això és cert? No. Per més que ens ho hagi ensenyat així el cine (i molts llibres de text), aquests mil anys que van transcórrer entre els imperis grec i romà i el Renaixement no van ser un període incivilitzat, sinó una era d’immensos canvis polítics, econòmics i culturals. Una època en què es van formar les bases de l’Europa actual, la mateixa que avui està en entredit. 

Els pilars d’Europa és una exposició que ens ensenya els grans talents artístics i els progressos intel·lectuals que es van donar entre els anys 400 i 1500. La mostra, organitzada per l’Obra Social La Caixa juntament amb el British Museum, estarà al CaixaForum Madrid fins al febrer, mes en què viatjarà a Barcelona.

Objectes que parlen

No deixa de ser curiós que, en ple debat sobre el brexit, Europa i el museu més important del Regne Unit siguin els protagonistes d’una de les exposicions més ambicioses de l’any. Esquivant, amb elegància i humor britànic, les preguntes més espinoses sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea («el país ha decidit sortir de la UE, no d’Europa»), el president i director de la institució va presentar ahir Els pilars d’Europa deixant clar que una mostra, igual que un museu, és un «lloc amb objectes» i que la seva missió és que aquests objectes «parlin», en paraules de Hartwig Fischer.

Les 260 peces exposades a CaixaForum Madrid, efectivament, parlen. Els fermalls, per exemple, recorden que els europeus de l’edat mitjana estaven convençuts que les maragdes milloraven la salut i que els diamants protegien contra la bogeria i els malsons. Els cofres per portar estris de dones –coberts amb una escena romàntica que acaba en tragèdia– expliquen com moltes pràctiques relacionades amb l’amor es van originar en aquest període històric: escriure poemes a l’estimat, fer-li regals, fer-li la cort i oferir-li el cor. Els anells d’or revelen que els comerciants es van erigir com un nou grup social i que la majoria eren rics i ocupaven importants càrrecs a les ciutats.

Notícies relacionades

Les 260 peces exposades (no totes procedeixen del British Museum, també n’hi ha del Museu Nacional d’Art de Catalunya i del Museu Frederic Marès) són objectes que «ens expliquen la història d’Europa», segons el president de la pinacoteca londinenca, Richard Lambert. «Ens narren històries de religió, amor i violència –afegeix–.

El visitant de l’exposició mai tornarà a dir que l’edat mitjana va ser una època de tenebres. No estem davant d’una ruptura entre Grècia i Roma i el Renaixement, sinó davant d’una continuïtat».