LA GRAN CITA DE LA HISTORIETA

La primavera del dibuixant

El Gran Premi reconeix la carrera de Jordi Longarón, autor d''Hazañas bélicas'

Paco Roca s'emporta els guardons del Saló del Còmic a millor obra i guió

L’HIVERN DEL DIBUIXANT 3Paco Roca torna a captivar al Saló del Còmic amb aquesta obra en la qual rescata els mítics historietistes de Bruguera a la vegada que retrata la grisa Espanya franquista dels 50.

L’HIVERN DEL DIBUIXANT 3Paco Roca torna a captivar al Saló del Còmic amb aquesta obra en la qual rescata els mítics historietistes de Bruguera a la vegada que retrata la grisa Espanya franquista dels 50.

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA
BARCELONA

Doble, merescut i nostàlgic homenatge dels premis del Saló del Còmic als grans dibuixants que amb els seus personatges i vinyetes han marcat diverses generacions d'espanyols i continuen sent un exemple i una inspiració per a futurs historietistes. Per un costat, el Gran Premi d'aquesta 29a edició reconeixia ahir a la nit la trajectòria de Jordi Longarón (Barcelona, 1933), un creador autor de portades i il·lustracions dels quaderns d'Hazañas bélicasoHazañas del Oeste, de la mítica editorial Toray, que estan en la ment de molts i que va ser el primer autor espanyol que va dibuixar, entre el 970 i el 1974, una tira de premsa per a un diari dels EUA (elChicago Tribune).

I per un altre,L'hivern del dibuixant (Astiberri), on Paco Roca s'atreveix a il·luminar les heroïcitats i misèries dels historietistes de Bruguera, referents de la seva infància d'una editorial imprescindible de la postguerra, i que es va alçar amb els premis a Millor obra espanyola i Millor guió, cosa que va haver de ser undéja vuper a l'autor valencià, ja que fa tres anys ja va aconseguir aquests mateixos guardons gràcies aArrugas, una visió de la vellesa i l'Alzheimer amb la qual poc després va sumar el Premio Nacional de Cómic.

«¡VA PER ELLS!» / Potser perquè Roca ja coneix l'èxit o perquèL'hivern del dibuixant ja va per la tercera edició en quatre mesos després de vendre més de 12.000 exemplars i n'acaba de sortir la versió en català, més que per ell mateix s'alegrava pel reconeixement que els premis signifiquen per a aquests creadors -Cifré, Conti, Escobar, Giner, Peñarroya..., pares de Carpanta, Zipi y Zape, Gordito Relleno...-: «¡Va per ells!, perquè molts havien caigut en l'oblit o eren desconeguts. He volgut divulgar les seves vides perquè la gent els descobreixi. Perquè alguns encara viuen, gent com González Ledesma, Víctor Mora o Ibáñez. Nostàlgia a part, el còmic tracta un tema universal:

la lluita d'uns homes per la seva

dignitat».

Juanjo Guarnido (1967) va ser un altre dels guanyadors: Millor dibuix per les seves il·lustracions de la quarta entrega deBlacksad(sèrie amb guió de Juan Díaz Canales que ara Norma recupera en català en un sol volum). El dibuixant granadí deu part del seu èxit internacional a aquestes històries negres protagonitzades per un detectiu mig gat mig home a l'Amèrica dels 50.

El Josep Toutain a l'Autor Revelació va descobrir el particular estil de l'il·lustrador David Sánchez (Madrid, 1977) amb el seu debut en el còmic,Tú me has matado(Astiberri), assassinats misteriosos, xèrifs corruptes i missioners evangèlics en una atmosfera tèrbola i inquietant.

Els zombis, protagonistes omnipresents en aquest Saló, també s'han colat al podi a davant d'obres comAsterios Polyp(Sins Entido), de David Mazzucchelli, oWilson, de Daniel Clowes (Reservoir Books / La Cúpula).Los muertos vivientes(Planeta DeAgostini), de Robert Kirkman i Charlie Adlard, va ser la Millor obra estrangera.

EL CINE I 'MARÍA Y YO' / Per reconèixer la creixent relació entre historieta i cine, aquest any s'estrenava categoria: Millor pel·lícula basada en un còmic. El premi se'l va endurMaría y yo, el documental de Félix Fernández de Castro basat en la novel·la gràfica homònima de Miguel Gallardo en la qual el dibuixant català es va aproximar amb delicadesa i sensibilitat al problema de l'autisme que té la seva filla. Qui sap si l'any que ve, amb permís de Javier Mariscal i el seuChico y Rita, Paco Roca seguirà els seus

passos amb la pel·lícula animada d'Arrugas, que s'estrenarà al juliol.

Notícies relacionades

DE LA VINYETA AL PAISATGE / En el llarg currículum de Longarón, un dels primers espanyols que van treballar en el mercat internacional, destaquen les seves col·laboracions a la revista francesaPilotei l'excel·lent sèrieFriday Foster, amb guions de Jim Lawrence que es van avançar a la seva època al donar protagonisme a una jove negra. Amb el temps es va convertir en un valorat paisatgista.

Els altres premiats van ser Santiago García (Premi a la divulgació), autor d'obres comLa novela gráficai sèries comEl Vecino, juntament amb Pepo Pérez; Madrid Comics (Millor llibreria);El Naufraguito(Millor fanzín), iDolmen, (Millor revista).

Temes:

Paco Roca Còmic